:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
10 July 2019

Echte kunst in het klaslokaal is een groot succes

Komend schooljaar kunnen Rotterdamse scholieren voor het eerst kunstwerken uit de grote Boijmans-collectie bekijken in hun eigen klas in het kader van 'Boijmans in de Klas'. Ruim negentig Rotterdamse schoolklassen hebben reeds aangegeven hier gebruik van te gaan maken.

Museum Boijmans Van Beuningen wordt de komende zeven jaar grootschalig gerenoveerd en vernieuwd. In deze periode zorgt het museum ervoor dat de collectie zichtbaar, bekend en levendig blijft onder scholieren en dat geen enkel kind (4-18 jaar) in Rotterdam hoeft op te groeien zonder stukken te zien uit de befaamde kunstcollectie van het Rotterdamse museum. Voordat de 154.000 kunstwerken in 2021 toegankelijk zijn in Depot Boijmans Van Beuningen, trekt een deel van de beroemde museumcollectie in steeds andere samenstelling langs Rotterdamse scholen. Vanaf schooljaar 2019/2020 komen kunstwerken, museumdocenten en de art handlers op bezoek in de klas. Tientallen unieke kunstwerken zijn geselecteerd. Een primeur voor Rotterdam en de Nederlandse museumwereld. Scholen kunnen online een les boeken. Boijmans in de Klas wordt mogelijk gemaakt door enkele particuliere schenkers uit de Gezelschappen van Museum Boijmans Van Beuningen.

“ 'Boijmans in de Klas' zorgt voor een extra dimensie om in een andere, eigen omgeving hoogwaardige kunstobjecten te bekijken, en te zien hoe je met een kunstwerk omgaat. Prachtig dat dit mogelijk is gemaakt.”

Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen.

Kunstwerken en museumdocenten in de klas

Primair en voortgezet onderwijs in de regio Rotterdam kunnen vanaf komende maand een keuze maken uit verschillende ‘Boijmans in de Klas’ lessen voor aanstaand schooljaar. Papegaai Paulo komt bij de allerkleinsten langs met sculpturen van dieren. Oudere leerlingen bekijken samen met ervaren museumdocenten echte 17e-eeuwse objecten of surreële kunstwerken. Ook wordt een les conceptuele kunst aangeboden. Een aantal lessen zijn afgelopen maand getest op de Rotterdamse basisschool De Globetrotter in Katendrecht.

“Voor onze school is Rotterdam ons leslokaal en met ‘Boijmans in de Klas’ krijgen we de mogelijkheid om de stad naar binnen te halen. Voor ons een dubbele win. Niet alleen leren we van buiten het lokaal en wordt de kunst nog ‘echter’, we hoeven er ook nog eens niet voor te reizen.”

Jorn van Dam, adjunct-directeur basisschool De Globetrotter.

Maatwerk in samenwerking

Naast de lessen in de klas experimenteert het museum ook met andere vormen van kunst in de klassen. Voor een pilot is het museum een samenwerking aangegaan met De Theaterhavo/vwo in Rotterdam. Derdejaars vormgeefleerlingen maakten onlangs een tentoonstelling op school met twintig collectiestukken, te zien tijdens de Nationale Museumweek. In 2019 onderzoekt het museum op welke manier meer van deze samenwerkingsprojecten met scholen opgezet kunnen worden.

Boijmans in de Klas

Boijmans in de Klas

Lees hier meer over 'Boijmans in de Klas'.

Boijmans in Transit

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam groeit in 170 jaar uit tot een topcollectie van 151.000 kunstwerken. In 1935 vestigt het museum zich aan zijn huidige locatie; het Museumpark. Vele decennia en miljoenen bezoekers later is het gebouw uitgeput en toe aan een grootschalige renovatie en vernieuwing. De wereldberoemde kunstcollectie trekt de stad Rotterdam en de wereld in. Acht buurlocaties in de stad zijn een bijzondere samenwerking aangegaan onder de noemer Boijmans bij de Buren. Boijmans laat daarnaast de collectie op reis gaan naar het buitenland en reist met de kunstwerken naar Rotterdamse schoolklassen. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste echt publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in 2021 opent en waar de 151.000 kunstwerken worden getoond en verzorgd.