:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
4 April 2019

Pilot ‘Boijmans in de Klas’

Tijdens de sluiting van het museumgebouw vanwege de noodzakelijke renovatie, trekt Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam en de wereld in om publiek te raken met zijn internationale topcollectie. Vanaf schooljaar 2019-2020 gaat het museum Rotterdamse scholen bezoeken met échte collectiestukken onder de noemer ‘Boijmans in de Klas’. Op initiatief van de museumvereniging, in het kader van de Nationale Museumweek is een samenwerking tot stand gekomen tussen de Theaterhavo/vwo in Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen. Voor het museum is deze samenwerking een mooie pilot in het kader van 'Boijmans in de Klas'.

Derdejaars vormgeefleerlingen van De Theaterhavo/vwo creëren tijdens de Nationale Museumweek, 8 tot en met 14 april, hét Pop-Up Museum van Zuid-Holland in De Theaterschool. De titel van de tentoonstelling 'Compressed Emotions' is geïnspireerd op het kunstwerk ‘Compression de Bicyclette’ van César (1970).

Compressed Emotions

Voor de tentoonstelling hebben de leerlingen een selectie gemaakt uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. In totaal zijn 20 schilderijen, beelden en videowerken geselecteerd van onder andere César, Christophe Coppens, Bas Jan Ader, Pipilotti Rist en Sigurdur Gudmundsson.

De leerlingen zijn begeleid door Danielle van Rijssen (docent Vormgeving en Beeld) en een team van Museum Boijmans Van Beuningen. Met de tentoonstelling ‘Compressed Emotions’ willen de dertien vormgeefleerlingen van De Theaterhavo/vwo een duidelijke tegenstelling laten zien tussen blije, kleurrijke, bijna hysterische kunstwerken en donkere, depressieve kunstwerken. Hiermee hopen ze een jeugdige tentoonstelling te presenteren met een bijzondere tweedeling en mensen op een andere manier naar kunst te laten kijken. De leerlingen hebben ook het organisatieproces op zich genomen. Zo hebben ze materiaal voor de tentoonstelling klaargemaakt, de pers benaderd en de zaaltekst en tentoonstellingsbordjes geschreven.

Openingstijden Pop-Up Museum

Het Pop-Up Museum en de tentoonstelling ‘Compressed Emotions’ is van dinsdag 9 tot en met 14 april van 12.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken. Locatie: De Theaterschool, Pieter de Hoochweg 222 te Rotterdam. Bij binnenkomst kan je je melden bij de receptie.

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Musea zullen tijdens deze week op geheel eigen wijze aansluiten bij het overkoepelende thema ‘Ontdek samen ons échte goud, dichterbij dan je denkt!’ Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de collectie Nederland.

In Transit

Vanaf 2019 gaat Museum Boijmans Van Beuningen in transit. Tot en met 26 mei 2019 is het gebouw nog gedeeltelijk geopend. Tijdens de vernieuwing blijft de collectie zichtbaar en loopt het programma door. ‘Boijmans bij de buren’ (8 instellingen maken tentoonstellingen met werken uit de museumcollectie), ‘Boijmans in het buitenland’ (de beste werken en tentoonstellingen reizen de wereld over). 'Boijmans in de Klas’ (kunst op bezoek in Rotterdamse schoolklassen). Vanaf 2021 is de collectie zichtbaar in Depot Boijmans Van Beuningen - het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Volg het museum via boijmans.nl/transit.

Lees meer over Boijmans in de Klas