:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Boijmans X Wereldmuseum: Beleef 23, 24 en 25 april de tentoonstelling ‘Remix Rotterdam’

Dit weekend opent het Rotterdamse Wereldmuseum tijdelijk haar deuren met een sneltest pilot. Museumliefhebbers kunnen veilig samen uit met een gratis corona sneltest. Dit is een uitgelezen kans om de tentoonstelling ‘Remix Rotterdam’ tijdelijk te zien. Ontdek dit weekend bijzondere dwarsverbanden tussen westerse topstukken van het Boijmans en de indrukwekkende cultuurgoederen van het Wereldmuseum.

Op zondag 25 april is de Rotterdamse kunstenaar Paul van der Eerden samen met conservator van de tentoonstelling Alexandra van Dongen op zaal aanwezig om alle vragen over deze uiteenlopende ontmoetingen te beantwoorden. Voor meer informatie over deelname aan de pilot, kijk hier.

Bijzondere ontmoetingen

Tijdens de Nationale Museumweek, van 19 t/m 25 april, zijn liefhebbers van musea welkom in 17 musea verspreid door het land. Zo ook in het Wereldmuseum waar nu de tentoonstelling ‘Remix Rotterdam. Boijmans X Wereldmuseum’ te zien is. In deze tentoonstelling ontmoeten twee Rotterdamse musea elkaar: Museum Boijmans Van Beuningen en het Wereldmuseum. Musea die onlosmakelijk met Rotterdam verbonden zijn en gemeenschappelijke schenkers en bezoekers delen. In deze tentoonstelling komen objecten van over de hele wereld bij elkaar, geselecteerd door Alexandra van Dongen, conservator van Museum Boijmans Van Beuningen en Wouter Welling, conservator van het Nationaal Museum voor Wereldculturen. Er worden kunstwerken en gebruiksvoorwerpen tentoongesteld die ontstaan zijn als gevolg van ontmoetingen tussen mensen en culturen.

Bijzondere ontmoetingen
Jean-Michel Basquiat, Untitled (Zonder titel), 1982, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.

Diverse ontmoetingen

‘Remix Rotterdam’ associeert op vier typen ontmoetingen: universele en artistieke ontmoetingen, handelsontmoetingen en (post-) koloniale ontmoetingen. Elke ontmoeting brengt objecten en werken bijeen die samen een meervoudig verhaal vertellen. Bij de artistieke ontmoeting kan je meer te weten komen over de bekende kunstenaars Jean Michel Basquiat (1960-1988) en Gordon Bennett (1955-2014) die zich beiden uitspreken tegen de hokjesgeest. Maar je kan ook oog in oog komen met 'De drie Maria's aan het graf' van de vroeg Vlaamse meester Jan van Eyck. Een mooi voorbeeld van historische handelsontmoetingen. Uit onderzoek van conservator Alexandra van Dongen is gebleken dat de, in het werk van Van Eyck, afgebeelde blauw witte apothekerspot gebaseerd is op een exemplaar uit Damascus. Syrische pottenbakkers lieten zich voor de decoratie inspireren door geïmporteerd Chinees porselein.

Daarnaast werd er voor de tentoonstelling de Rotterdamse kunstenaar Paul van der Eerden uitgenodigd om op zijn eigen manier de museumcollecties te verbinden. Zijn ontmoetingen zijn intuïtief en leggen verrassende verbanden. In zijn remixes associeert hij vrij met objecten uit beide collecties. Zijn beeldcombinaties vertellen een verhaal over het menselijk bestaan.

Diverse ontmoetingen
Jan van Eyck, De drie Maria's aan het graf, 1425-1435, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.