:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
1 November 2018

Boijmans in transit

Museum Boijmans Van Beuningen gaat als het aan het college van Rotterdam ligt vanaf volgend jaar zeven jaar dicht voor een uitgebreide renovatie. Die zal in totaal 223 miljoen euro gaan kosten.

Vandaag maakte Wethouder Kasmi namens het College van B&W dit nieuws bekend. De Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur gaf toelichting op het uitgebrachte advies om volgens het meest ambitieuze scenario te renoveren. De Gemeenteraad beslist naar verwachting voor het einde van het jaar over het definitieve renovatie scenario.

Het museumgebouw aan het Museumpark is uitgeput en toe aan vernieuwing. Dit advies tot uitgebreide renovatie betekent dat het museum zijn huidige gebouwen in oude staat herstelt, weer voldoet aan de eisen van deze tijd en gereed wordt voor de toekomst. Het gerenoveerde museum vormt hierna een samenhangend geheel met het nieuwe Depot, met het Museumpark en de daaraan gelegen musea.

In transit
In 2019 sluit Museum Boijmans Van Beuningen de deuren voor vernieuwing en renovatie. Kunstliefhebbers hebben nog tot 14 januari 2019 de kans om de bijzondere collectie-opstelling ‘De collectie als tijdmachine’ te bezoeken in het iconische Van der Steur gebouw uit 1935. De vaste collectie wordt overgeplaatst naar externe depots. Tot en met 26 mei 2019 zijn nog verschillende tentoonstellingen, waaronder een grote Bauhaus tentoonstelling en een selectie van de topstukken, te zien in de 1500m2 Bodon zaal, en de omringende Robbrecht en Daem zalen.

Waar is Boijmans?

Gedurende de vernieuwing blijft een belangrijk deel van de collectie toegankelijk voor het publiek. Acht buurmusea maken tentoonstellingen onder de noemer ’Boijmans bij de Buren’, mede mogelijk gemaakt door de Stichting Droom en Daad. Topstukken zullen naar het buitenland (blijven) reizen in de vorm van speciaal gemaakte reizende tentoonstellingen. Zo is er een ‘The Best of Boijmans’-tentoonstelling gepland die wereldwijd toonaangevende musea aandoet. De boekencollectie wordt overgeplaatst naar het Stadsarchief Rotterdam. Onder de noemer ’Boijmans in de Klas’ is een onderwijsprogramma in de maak voor Rotterdamse schoolklassen waar echte kunstwerken een rol in spelen. Er wordt nog hard gewerkt aan een locatie op Rotterdam Zuid. De ambitie is om daar in 2020 te openen met een proeftuin voor de jonge generatie. Tenslotte staat de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen niet stil. Dit iconische gebouw en eerste publiek toegankelijke kunst depot ter wereld, zal in 2021 de deuren openen in het Rotterdamse Museumpark.

Al deze plannen heeft de Rotterdamse kunstenaar Iwan Smit in een mooie illustratie samengevat.

Update juni 2019: Het afgelopen jaar onderzocht Museum Boijmans Van Beuningen de mogelijkheden om in Rotterdam Zuid een dependance van het museum te openen. Dit is niet gelukt. Het museum werkt verder aan nieuwe plannen bij bestaande locaties en events en brengt in 2021 de volledige collectie bijeen in het publiek toegankelijke Depot Boijmans Van Beuningen.