"Het Rotterdamse museum pakt voor de sluiting vanwege de verbouwing nog één keer groot uit met een duizelingwekkende presentatie van zo’n achthonderd kunstvoorwerpen uit een halve eeuw lang moderne vormgeving uit Duitsland en Nederland, van 1919 tot 1968."
Trouw, 12 februari 2019
nederland ⇄ bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld
Vóór de grootschalige renovatie, pakte Museum Boijmans Van Beuningen nog één keer uit met de tentoonstelling ‘nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld’. In 2019 is het 100 jaar geleden dat het Bauhaus werd opgericht, de revolutionaire kunst- en ontwerpschool waarvan de invloed nog steeds voelbaar is. Ruim 800 kunstwerken, meubels, keramiek, textiel, foto’s, typografie en architectuur, gaven je inzage in de inspirerende wisselwerking tussen Nederland en het Bauhaus door de jaren heen.
Dromen van een nieuwe wereld en zoeken naar eenvoud en functionaliteit behoren tot de beginselen van het Bauhaus. In 1919 sticht architect Walter Gropius in het Duitse Weimar de revolutionaire academie voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers. In een tijd dat alleen een kleine bovenlaag zich kostbare en door kunstenaars vormgegeven producten kan permitteren, werkt het Bauhaus vanuit het ideaal om een mooi en functioneel design voor iedereen bereikbaar te maken. De baanbrekende uitgangspunten van de opleiding, later wereldwijd van grote invloed, hebben ook in Nederland nadrukkelijk weerklank gevonden in architectuur, vormgeving en het ontwerponderwijs. Museum Boijmans Van Beuningen legt dit Nederlandse Bauhaus-netwerk voor het eerst in een groot overzicht bloot.





nederland ⇄ bauhaus
Beroemde kunstenaars als Paul Klee, Wassily Kandinsky, László Moholy-Nagy en Oskar Schlemmer maken deel uit van het lerarenkorps. Ook dragen verschillende Nederlanders bij aan het specifieke karakter van het Bauhaus. Al vóór de oprichting zijn H.P. Berlage, Mathieu Lauweriks en Johan Thorn Prikker lid van de Deutsche Werkbund (opgericht in 1907). De grensverleggende opvattingen van deze organisatie over de samenwerking tussen kunstenaars, architecten en de industrie vormen een belangrijke inspiratiebron voor het Bauhaus. De Stijl, het tijdschrift van o.a. Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en J.J.P Oud wordt door alle docenten en studenten aan het Bauhaus gelezen. Onder invloed van deze kunstenaars evolueert het Bauhaus in korte tijd van het expressionisme naar het modernisme. Na twee gedwongen verhuizingen – in 1925 naar Dessau en 1932 naar Berlijn – sluiten de nazi’s de school in 1933. Een dertigtal studenten en docenten vertrekt naar Nederland. Ze worden hier actief in kunst- en ontwerponderwijs, richten werkplaatsen op en ontwerpen voor de Nederlandse industrie.
"Het Bauhaus als netwerk is dan ook het uitgangspunt voor nederland-bauhaus, een briljante en ingenieuze tentoonstelling van ruim 800 schilderijen, ontwerptekeningen, foto’s, boeken, meubels en gebruiksvoorwerpen."
NRC Handelsblad, 14 februari 2019
zaterdagavond 25 mei: bauhausfest
Op zaterdagavond 25 mei wordt het museum omgetoverd tot een bauhausfest. Een feest zoals deze ook in Dessau georganiseerd werd. Performers in kostuums, geïnspireerd op het Triadisches Ballet van Oskar Schlemmer, bewegen zich door het museum. Met je online ticket voor het bauhausfest maak je kans op een Gispen Mimi-set.
Koop e-ticketsbauhaus in rotterdam
Rotterdam, in de jaren ’20 de belangrijkste stad van het Nieuwe Bouwen, speelt een prominente rol. Walter Gropius heeft grote bewondering voor de Rotterdamse stadsarchitect J.J.P. Oud. Zijn sociale woningbouwprojecten in Spangen, de Kiefhoek en het Witte Dorp trekken de aandacht van veel Duitse architecten. Directeur van de Van Nellefabriek, Cees van der Leeuw en Walter Gropius raken bevriend. Piet Zwart en Mart Stam geven les op het Bauhaus. Bauhausstudente Lotte Stam-Beese speelt een grote rol in de wederopbouw van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Marcel Breuer, voormalig Bauhausdocent, bouwt in de jaren ’50 de nieuwe Bijenkorf.














800 objecten
Laat je onderdompelen in een unieke verzameling van kunstwerken, meubels, keramiek, textiel, foto’s, typografie en architectuur. Veel objecten worden voor het eerst getoond. De eigen collectie (een kleine 200 objecten) wordt aangevuld met ruim 600 bijzondere bruiklenen afkomstig van meer dan 60 binnen- en buitenlandse musea en particuliere verzamelaars. De tentoonstelling ‘nederland ⇄ bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld’ is te zien in de 1500 m2 grote Bodonzaal.
"Met bijna achthonderd kunstwerken, meubels, keramieken, foto’s en meer is de tentoonstelling 'nederland <–> bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld' een mooi overzicht en een lust voor het oog."
Zin.nl, 27 februari 2019
vorkurs
Wat is de betekenis van kleur, vorm en materiaal? Het Bauhaus keert terug naar de fundamenten van vormgeving. Studenten ontwikkelen in het eerste jaar stap voor stap een nieuwe vormentaal. Maak kennis met de fascinerende designtaal en andere revolutionaire onderwijsvernieuwingen door deel te nemen aan de Vorkurs.
interactieve plattegrond
Om het Nederland Bauhaus-netwerk zichtbaar te maken kon je de tentoonstelling bezoeken met een speciale Bauhaus-app. In één oogopslag zie je hoe en waar de nieuwe denkbeelden door kunstenaars, architecten en ontwerpers met elkaar worden uitgewisseld. Je volgt de pioniers langs belangrijke knooppunten – de tentoonstellingen, de scholen, de organisaties - en ziet waarmee zij elkaar beïnvloeden en verrijken.


100 jaar bauhaus
Van Weimar tot Rotterdam, van Tel Aviv tot Chicago: het Bauhaus in Duitsland groeide uit tot een fenomeen in de architectuur, beeldende kunst en design en vindt tot op de dag van vandaag weerklank in de hele wereld. Duitsland viert het jubileum van Bauhaus met 100 years of bauhaus, een eerbetoon aan de ontwerpschool met talloze evenementen, festivals, voorstellingen en tentoonstellingen. De tentoonstelling ‘nederland ⇄ bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld’ is onderdeel van dit programma.


pioniers in rotterdam
Ontmoet Piet Zwart in de Parklaanflat, hoor alles over Willem Gispen in Huis Sonneveld en ontdek het oeuvre van J.J.P. Oud in de Kiefhoek. In een serie zondagen wordt de koppeling gemaakt tussen markante plekken in de stad en opmerkelijke personen die het verhaal van Bauhaus in Rotterdam illustreren en contextualiseren. Op zes bijzondere architectuurlocaties – allemaal topstukken van het Rotterdamse Nieuwe Bouwen, wordt steeds één van de spilfiguren gepresenteerd. Na afloop van de lezing neemt een gids van UrbanGuides je mee op pad door deze iconen van het Rotterdamse modernisme. Reserveren is noodzakelijk.
Meer informatie en tickets
pop-up en parade
Het curriculum van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag is in veel opzichten geïnspireerd op het Bauhaus. Vierdejaarsstudenten Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen lieten zich inspireren door de Vorkurs en Bauhaus-feesten. Met ‘body space movement’, een eigentijdse interactieve pop-upinstallatie en parade, laten ze je kennis maken met de ontwerpprincipes van het Bauhaus. Op een vijftal locaties waaronder het Centraal Station van Rotterdam duikt dit bijzondere initiatief op. Op dit moment is de installatie te zien in de Centrale Bibliotheek Rotterdam.

publicatie
Onder redactie van conservator Mienke Simon Thomas en design historicus Yvonne Brentjens beschrijven 21 auteurs uit Duitsland en Nederland een facet van het Nederland-Bauhaus netwerk van 1910 tot 1970. Er is zowel een Nederlands- als Engelstalige uitgave. In de Museumwinkel en online verkrijgbaar voor € 34,95.

