:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Le Miroir Vivant

Le Miroir Vivant, naar het gelijknamige schilderij van René Magritte ‘De levende spiegel’ (1929), is een nieuw meerjarig programma van Depot Boijmans Van Beuningen. Tot en met 2025 wordt jaarlijks een internationale kunstenaar uitgenodigd om een compleet eigen invulling te geven aan één van de galerieruimten.

De kunstenaar wordt tijdens diens residentie uitgedaagd om verschillende disciplines, genres en tijdperken met hun eigen domein te versmelten tot een nieuw werk dat aan het denken zet. Le Miroir Vivant nodigt interdisciplinaire makers uit om een werk te creëren dat buiten de kunsthistorische museumsferen valt. De eindpresentatie kan bijvoorbeeld een live-installatie, een interactieve performance, een sonische ervaring of een sociaal sculptuur zijn.

Centraal staat de zoektocht naar prikkelende verbanden tussen de museumcollectie, maatschappelijke tendensen en de locatie, Depot Boijmans Van Beuningen in het hart van Rotterdam. Het depot is geen museum, maar juist een levendige werkplaats waar bezoekers een uniek kijkje achter de schermen krijgen bij kunstrestauratie, kunstopslag en artistiek onderzoek. In tegenstelling tot Museum Boijmans Van Beuningen, dat een kunsthistorische museumervaring biedt, symboliseert het depot juist ontwikkeling en creatie. Vanuit deze filosofie hebben curatoren Francesco Stocchi en Annemartine van Kesteren Le Miroir Vivant vormgegeven.

Lees meer over 'Le miroir vivant' (1929) van René Magritte.

De eerste gastkunstenaar is componist Neo Muyanga

Neo Muyanga is een Zuid-Afrikaanse componist, muzikant, kunstenaar en filosoof. De multidisciplinaire artiest is de eerste gastkunstenaar in het nieuwe meerjarenprogramma Le Miroir Vivant. Muyanga is vanaf 1 april 2023 elke zaterdag te vinden tussen de duizenden objecten die het depot rijk is. Gedurende twee maanden verkent, onderzoekt en repeteert de componist met een groep Rotterdamse vocalisten en musici richting een eindpresentatie in de vorm van een performance in juni 2023.

Lees meer
De eerste gastkunstenaar is componist Neo Muyanga
Foto door Aad Hoogendoorn

Dit project wordt mogelijk gemaakt door: