:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 04 juni 2023
Depot Boijmans Van Beuningen

Le Miroir Vivant: Neo Muyanga

Vanaf begin april verandert de vierde verdieping in de dynamische werkplaats van Zuid-Afrikaanse componist en kunstenaar Neo Muyanga. Vergezel hem in zijn ontdekkingstocht door het depot en word getuige van de vorming van zijn gloednieuwe site-specifieke performance. De eindpresentatie vindt plaats in juni 2023.

Neo Muyanga is een Zuid-Afrikaanse componist, muzikant, kunstenaar en filosoof. De multidisciplinaire artiest is de eerste gastkunstenaar in het nieuwe meerjarenprogramma Le Miroir Vivant. Muyanga is vanaf 1 april 2023 elke zaterdag tussen 14:00 en 17:00 uur te vinden tussen de duizenden objecten die Depot Boijmans van Beuningen rijk is. Gedurende twee maanden verkent, onderzoekt en repeteert de componist met een groep Rotterdamse vocalisten en musici richting een eindpresentatie in de vorm van een performance in juni 2023. 

In zijn werk versmelt Muyanga verschillende stijlen zoals new opera, jazzimprovisatie of traditionele liederen in Zulu en Sotho. Zijn composities zijn gebaseerd op gemeenschappelijke verhalen over menselijkheid en thema's als uitsluiting, uitbuiting en de Afrikaanse diaspora. Met zijn stukken wil Muyanga verbinden in plaats van polariseren door de nadruk te leggen op het blootleggen van gevoelens van angst, angst voor het onbekende, geborgenheid en veiligheid. Omdat Muyanga in zijn kunst vooral met mensen werkt en minder met objecten, staat fluïditeit centraal. Hij laat zich graag inspireren door improvisatie en onverwachte wendingen door inbreng van anderen.

Over Le Miroir Vivant

Le Miroir Vivant, naar het gelijknamige schilderij van René Magritte ‘De levende spiegel’ (1929), is een nieuw meerjarig programma van Depot Boijmans Van Beuningen. Tot en met 2025 wordt jaarlijks een internationale kunstenaar uitgenodigd om een compleet eigen invulling te geven aan één van de galerieruimten.

De kunstenaar wordt tijdens diens residentie uitgedaagd om verschillende disciplines, genres en tijdperken met hun eigen domein te versmelten tot een nieuw werk dat aan het denken zet. Le Miroir Vivant nodigt interdisciplinaire makers uit om een werk te creëren dat buiten de kunsthistorische museumsferen valt, en kan resulteren in bijvoorbeeld een live-installatie, een interactieve performance, een sonische ervaring of een sociaal sculptuur zijn.

Lees meer
Over Le Miroir Vivant
Le miroir vivant, René Magritte, 1929

Muziek in het depot

Depot Boijmans Van Beuningen is bij uitstek de plaats om een ontwikkelingstraject te volgen. Het gebouw symbool staat voor het gelaagde werk achter de schermen van een kunstmuseum. Muyanga’s muziekstuk ontwikkelt zich elke week een stukje verder, en het is steeds weer een verrassing wat je aantreft.

Op zaterdagen ben je tussen 14:00u en 17:00u ooggetuige van de geanimeerde repetities van Rotterdamse koor onder leiding van dirigent Amare Bilate. De andere dagen van de week verken je de muzikale werkplaats waar de geluiden  van het weekend ervoor nog duidelijk resoneren.

Muziek in het depot
Foto door Aad Hoogendoorn

Slotperformance in juni 2023

Na maanden van verkennen, repeteren en onderzoeken wordt Muyanga's residentie afgesloten met een slotmanifestatie. Deze staat op de planning voor juni 2023 en komt in de vorm van een muzikale, locatiegebonden live installatie. Meer informatie over hoe je deze eindperformance kan bijwonen volgt binnenkort.

Deze eerste iteratie van het Le Miroir Vivant-programma wordt begeleid door conservator Moderne en Hedendaagse Kunst Francesco Stocchi en conservator Design Annemartine van Kesteren.

Slotperformance in juni 2023

Over Neo Muyanga

Neo Muyanga groeide op in Soweto, in het zuidwesten van Johannesburg. Het township vormde in de jaren ‘70 het decor van felle studentendemonstraties en werd als gevolg een bakermat van het Zuid-Afrikaanse protestlied. Zijn huidige onderzoeken richten zich dan ook dikwijls op het protestlied en de geschiedenis van het vertellen van muzikale verhalen in het Zuiden. Tijdens zijn jeugd kwam Muyanga al veel in aanraking met muziek, maar pas toen hij naar Triëste in Italië vertrok om natuurkunde en filosofie te studeren ontdekte de hij het madrigaal. De eeuwenoude Italiaanse muziekvorm, waarbij het overbrengen van een verhaal met meerstemmige vocalen centraal staat, fascineerde hem en onder toeziend oog van befaamd koormaestro Piero Poclen leerde hij de fijne kneepjes van de traditie. 

Mid-jaren ‘90 keerde Muyanga terug naar Zuid-Afrika, waar zijn veelzijdige carrière in de podiumkunsten een vliegende start maakte. In 1996 richtte hij samen met Masauko Chipembere het akoestische soul-duo BLK Sonshine op, dat van een brede waardering genoot na hits als “Born In A Taxi” en "Building". Muyanga werkte samen met o.a. The Royal Shakespeare Company en Handspring Puppet Company en componeerde onderscheidende voorstellingen waaronder opera Heart of Redness (Zuid-Afrika, 2015), interactieve installatie A Maze in Grace (São Paulo, 2020-2021) en opera How Anansi Freed the Stories of the World (Amsterdam, 2021). Tevens is Muyanga mede-oprichter en co-curator van het Pan African Space Station (2008), een online platform voor experimentele Afrikaanse muziek.

Recent werk: 

  • How Anansi Freed the Stories of the World (2021), opera, i.o.v. Nationale Opera & Ballet | Bekijk hier
  • A Maze in Grace (2020-2021), installatie, i.o.v. de 34e Bienal de São Paolo en Liverpool Biennial | Bekijk hier

Dit project wordt mogelijk gemaakt door