:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
Provincientafel

Vraag maar raak

 • Maartje vroeg

  Goedendag, ik heb een vraag over dit object. De informatie die op de website staat is namelijk tegenstrijdig met de informatie die op het bordje in het museum staat. Op de website staat namelijk dat het materiaal caseine is gebruikt in de vorm van plastic of te wel kunsthoorn. Op het bordje staat echter dat de caseine is verwerkt in een verf en niet in de vorm van plastic. Hoe zit dit precies? Ik schrijf namelijk een verslag over dit werk en wil zoveel mogelijk over het materiaalgebruik weten. Alvast bedankt!

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Beste Maartje,

  Dank je wel voor je scherpe blik. Ik begrijp je verwarring. Op de website staat: ‘opmerkelijk is het gebruik van gekleurde caseïne, een van melk gemaakte voorloper van kunststof’. Daarnaast staat er: ‘Meubelmaker C. Post, (…), experimenteerde met gekleurd kunsthoorn, een procedé dat pas een halve eeuw later gepatenteerd werd.’

  Caseïne is een stof die voornamelijk wordt gevonden in de melk van zoogdieren (vaak koeien). Je kunt er verf mee maken, maar het wordt ook gebruikt in kunststoffen, zoals plastic. Op de website staat dat de meubelmaker experimenteerde met het product, maar niet dat hij de toepassing voor gekleurd kunsthoorn hier toeppaste. In de Provinciëntafel is de stof gebruikt in de verf.

  Met vriendelijke groet,
  Jephta

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Met zijn rijkversierde blad was deze tafel vermoedelijk een tentoonstellingsstuk. De wapens
van de Nederlandse provincies, het Rijkswapen en de tekst 'Door eenheid zaam verbonden 'verwijzen nadrukkelijk naar ons nationale verleden. Maker (C. Post) en datering (1852) staan enigszins verscholen in de decoraties aangegeven. Opmerkelijk is het gebruik van gekleurde caseïne, een van melk gemaakte voorloper van kunststof.
, Deze tafel werd vermoedelijk gemaakt voor een van de vele nijverheidstentoonstellingen halverwege de 19de eeuw. Meubelmaker C. Post, wiens naam heel klein in de decorative bloemenrand staat, experimenteerde met gekleurd kunsthoorn, een procedé dat pas een halve eeuw later gepatenteerd werd. Zo kon hij meer kleuren in de wapens en bloemen op zijn tafelblad verwerken. Overigens zijn niet alle wapens correct uitgevoerd.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Provincientafel
Materiaal en techniek Eikenhout, palissanderhout, verschillend gekleurd hout, parelmoer, koper, caseïne
Objectsoort
Pronktafel > Tafel > Meubel > Wonen > Gebruiksvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot

Let op: De gegevens van dit object zijn nog niet gecontroleerd.
Neem contact op met een conservator als iets niet lijkt te kloppen.

Alles over de maker

C.F. Post

Lüthorst 1812 - Amsterdam 1857

Bekijk het volledige profiel