:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
Carlton

Vraag maar raak

 • Ronan vroeg

  Uit welk jaar komt de kast Carlton?

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Hi Ronan, 'Carlton' komt uit 1981. Voor verdere specificaties kan je op de pagina naar beneden scrollen tot je het kopje 'specificaties' tegenkomt. Fijne dag, Sarie.

 • madelief vroeg

  hoe groot is het kunstwerk?

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Beste Madelief, dit kunstwerk is 190 cm breed, 196 cm hoog en 40 cm diep. groeten, Sophie

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

De kast 'Carlton' van Ettore Sottsass is waarschijnlijk een van de meest in het oog springende voorbeelden van zogenaamd anti-design dat in de jaren 80 door Italiaanse groepen als Memphis en Studio Alchymia werd uitgedragen. Toch zou de argeloze beschouwer deze kritische ontwerpstijl wel eens kunnen verwarren met een grap. Dit is niet alleen te danken aan het gebruikte materiaal en de veelkleurigheid, maar ook de verwijzingen naar lage cultuur (low culture) spelen hierbij een rol. Zo werd voor de decoratie van de meubels gebruik gemaakt van op laminaat gedrukte prints van imitatiemarmer of -hout. Ook een dessin dat ontleend is aan een afbeelding van sterk uitvergrote bacteriën komt vaak terug. Sottsass verklaarde eens dat hij voor een van de prints geïnspireerd was door tegels uit de wc-hokjes in de metro.
Ondanks het gebruik van industriële materialen zijn veel van deze objecten van Alchimia en Memphis in kleine series handmatig geproduceerd. Hiermee zetten de ontwerpers zich bewust af tegen massaconsumptie en de gladde, zakelijke ontwerpstijl die daarbij hoorde. Het is een uiting van de toenemende afkeer van de consumptiemaatschappij die in de jaren 60 van de vorige eeuw ontstond. Vaste ontwerpregels die de industrie aan ontwerpers oplegde werden overboord gegooid of omgedraaid. Zo ontstonden grillige objecten die ons opnieuw laten nadenken over de functie die voorwerpen vervullen in ons leven.
, Ettore Sottsass hield zich in de jaren 60 bezig met 'Architettura Radicale' of anti-design. Als reactie op het modernisme geloofde hij in de culturele waarde en de esthetische functie van het object. Uitgangspunten als kortstondigheid, ironie, kitsch en hevige kleuren werden in ere hersteld en kwamen onder meer tot uiting in zijn 'Carlton' kast. Sottsass predikte een creatieve bandeloosheid, waarin een kast geen kast meer hoefde te zijn, maar moest functioneren als een medium dat een boodschap overbrengt.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Carlton
Materiaal en techniek Gelamineerd hout
Objectsoort
Kast > Meubel > Wonen > Gebruiksvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Breedte 190 cm
Hoogte 196 cm
Diepte 40 cm
Makers Ontwerper: Ettore Sottsass
Uitvoerder: Memphis srl
Inventarisnummer V 258 (KN&V)
Credits Aankoop / Purchase: 1984
Collectie Kunstnijverheid & Design
Verwervingsdatum 1984
Leeftijd maker Circa 64 jaar
Externe tentoonstellingen De jaren '80 - Doemdenkers en positivo's (2017)
Materiaal
Object
Techniek
Lamineren > Gelamineerd > Toevoegen en verbinden van materialen > Algemene techniek > Techniek > Materiaal en techniek
Geografische herkomst Italië > Zuid-Europa > Europa

Alles over de maker

Ettore Sottsass

Innsbruck 1917 - Milaan 2007

Ettore Sottsass is een van de grootmeesters van het 20ste-eeuwse, Italiaanse avant-gardistische design. Geboren in 1917 in Innsbruck, Tirol, raakt hij met een...

Bekijk het volledige profiel