:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
Militaire stoel

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Gerrit Rietveld vestigt zich in 1917 als meubel maker in Utrecht. Als hij in 1964 sterft, staan er 215 meubelontwerpen en 232 ontwerpen voor gebouwen op zijn naam, plus honderden ontwerpen van andere aard.
Als ontwerper zoekt Gerrit Rietveld altijd naar de eenvoudigste en de radicaalste oplossing. ‘Zitten is een werkwoord’ wordt zijn adagium. Zijn streven naar rationalisatie en massaproductie kan immers alleen worden gerealiseerd als de ontwerper zich maximaal beperkt. Of misschien beter gezegd: tot het minimale inspant.

Rietvelds carrière kent vele kroonjaren, maar 1923 is een van zijn meest vruchtbare en productieve. Als lid van De Stijl neemt hij deel aan gezamenlijke opdrachten en internationale projecten. Hij werkt dat jaar aan het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, dat een jaar later wordt voltooid en waarmee hij zijn naam als architect internationaal zou vestigen. Voor het Katholiek Militair Tehuis ontwerpt hij in 1923 deze even simpele als stoere meubels, waarvan de houtverbindingen met forse bouten en moeren zijn verstevigd. Ze komen vanaf 1925 in verschillende kleurschakeringen op de markt en worden ook door particulieren gekocht. Een van zijn afnemers is de anarchist en oprichter van het tijdschrift i10 Arthur Müller Lehning, uit wiens collectie dit ensemble afkomstig is. Hij zat er zijn leven lang op en keek intussen naar het zelfportret van Charley Toorop, dat ook onderdeel is van de collectie.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Militaire stoel
Materiaal en techniek Geverfd hout, vurenhout, triplex, moeren
Objectsoort
Stoel > Meubel > Wonen > Gebruiksvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte 90 cm
Breedte 40.5 cm
Diepte 48.5 cm
Makers Maker: Gerrit Rietveld
Maker: Gerard van de Groenekan
Inventarisnummer V 2573 (KN&V)
Credits Aankoop / Purchase: 2009
Collectie Kunstnijverheid & Design
Verwervingsdatum 2009
Leeftijd maker Circa 35 jaar
Materiaal
Object
Techniek
Schilderen > Beschilderd > Schildertechniek > Techniek > Materiaal en techniek

Alles over de maker

Gerrit Rietveld

Utrecht 1888 - Utrecht 1964

Bekijk het volledige profiel