:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
armstoel

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Bij WonderWood in Amsterdam, een van mijn favoriete vintage-designwinkels, heb ik wel eens in een gesprek met eigenaar Wiet Hekking gezegd: als je nou eens echt iets bijzonders hebt, dan moet je me bellen. Als de telefoon dan gaat… Hij vond deze prachtige leunstoel van Marcel Breuer uit circa 1936, waarschijnlijk een prototype voor de meubels die Breuer drie jaar later maakte voor zijn eigen woning, het Breuer House I in Lincoln, Mass. Dat was een ijle atelierwoning, samen met Walter Gropius ontworpen, die vrijwel geheel bestond uit natuurlijk materiaal als hout en gedolven steen, gebruikt in combinatie met grote vlakken glas en staal. De stoel, zwierig en elegant, is helemaal van gebogen hout dat onder warmte en druk in een ideale organische maat is geperst. Bijzonder is dat de poten en leuningen ter linker en rechter zijde bestaan uit een plank die in de lengte is ingezaagd en vervolgens als het ware in twee richtingen omhoog gekruld. In de uiteindelijke versie was het middendeel bekleed met een dunne, uit foto’s op te maken, bruine stof.
Marcel Breuer, in 1902 geboren in het Hongaarse Pecz, studeerde begin jaren twintig bij het Bauhaus in Weimar en raakte, na een beginperiode waarin hij nogal werd beïnvloed door het werk van Gerrit Rietveld, op dreef als meubelmaker en later architect. Zijn stalen buismeubelen, waarvan Museum Boijmans Van Beuningen er al ettelijke in eigendom heeft, en natuurlijk zijn gebouwen – hij bouwde in de jaren vijftig onder meer De Bijenkorf in Rotterdam – behoren tot het beste wat de modernisten hebben geproduceerd. Een aanwinst die mooi in de collectie past.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel armstoel
Materiaal en techniek Gebogen berkentriplex
Objectsoort
Armstoel > Stoel > Meubel > Wonen > Gebruiksvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte 83 cm
Breedte 62 cm
Diepte 84 cm
Makers Ontwerper: Marcel Breuer
Producent: Isokon Furniture Company
Inventarisnummer V 2486 (KN&V)
Credits Aankoop 2008
Collectie Kunstnijverheid & Design
Verwervingsdatum 2008
Vervaardigingsdatum in 1936
Materiaal
Object
Techniek
Buigen > Gebogen > Vormtechniek > Algemene techniek > Techniek > Materiaal en techniek

Zie je iets wat niet klopt of heb je aanvullende informatie over dit werk? Stuur ons een berichtje

Alles over de maker

Marcel Breuer

Pécs 1902 - New York City 1981

Bekijk het volledige profiel