:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Het bureau van D.G. van Beuningen

Het bureau van D.G. van Beuningen

Antoon Derkzen van Angeren (in 1915)

Vraag maar raak

  • D.H. Binkhorst vroeg

    vervolg bureau van Beuningen.
    Mijn vraag: kan ik de betreffende ets bekijken en mogelijk de werktekening?

  • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

    Geachte heer of mevrouw Binkhorst, het is zeker mogelijk om een afspraak te maken voor een privé bezichtiging van werk uit de collectie. Daaraan zijn wel enige kosten verbonden (voor art handling). Als dit geen probleem voor u is kunt u het beste contact opnemen met collectiebeheer@boijmans.nl. Hartelijke groet,
    Els

  • D.H. Binkhorst vroeg

    Achtergrond: Ik verzamel al vele jaren etsen, tekeningen, aquarellen vnl met motief "Rotterdam en het water" waaronder een ruim aantal etsen van Derkzen v Angeren.
    Mijn vader werkte bijna 50jr bij de Scheepvaart & Steenkolen Mij, waar v. Beuningen in de vroege tijd een belangrijke rol speelde, samen met de fam . vd. Vorm.
    Ik erfde van mijn vader een directiebureau uit de SSM-boedel en dat bureau heeft gelijkenis met het hier afgebeelde bureau.

  • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

    Geachte heer of mevrouw Binkhorst, dankjewel voor deze interessante informatie. Ik hoop dat u het goed vindt dat ik uw bericht doorgeef aan Sandra Smets, die momenteel een boek en presentatie voorbereidt over het Rotterdamse kunstleven tijdens de oorlogsjaren. Derkzen van Angeren speelt daarin een belangrijke rol. Hartelijke groet, Els

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Het bekende woonhuis van D.G. van Beuningen aan de Parklaan 46, gebouwd door de architect J.W. Hanrath, zou in de loop der tijd tot de nok toe vol schilderijen komen te hangen. In 1915, toen Antoon Derkzen van Angeren enkele vertrekken van het pand tekende en in prent bracht, was daarvan duidelijk nog geen sprake. De voorstellingen verraden wel zijn belangstelling voor scheepsmodellen, wat ons van een havenmagnaat niet erg verbaast. Van Beuningen bezat toen ook al een behoorlijke collectie porselein, maar als schilderijenverzamelaar moest hij zich nog ontplooien. Dat zou echter niet lang meer op zich laten wachten. Al in 1916 deed hij zijn eerste schenking aan Museum Boymans. Na de Eerste Wereldoorlog kocht hij het ene meesterwerk na het andere, meestal geadviseerd door Boymans-directeur Hannema en kunsthandelaar Goudstikker. De beroemde collectie die zo tot stand kwam, werd na de dood van Van Beuningen verworven door de Gemeente Rotterdam, waarbij zijn naam verbonden werd aan Museum Boymans (1958).
In 2006 verwierf het museum niet alleen deze prent met het bureau van Van Beuningen, maar ook de bijbehorende ontwerptekening (MB 2006/T20).

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Het bureau van D.G. van Beuningen
Materiaal en techniek Ets
Objectsoort
Prent > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte 421 mm
Breedte 345 mm
Makers Tekenaar: Antoon Derkzen van Angeren
Inventarisnummer MB 2006/85 (PK)
Credits Aankoop 2006
Collectie Tekeningen & Prenten
Verwervingsdatum 2006
Vervaardigingsdatum in 1915
Materiaal
Object
Techniek
Ets > Manueel > Diepdruktechniek > Druktechniek > Techniek > Materiaal en techniek

Zie je iets wat niet klopt of heb je aanvullende informatie over dit werk? Stuur ons een berichtje

Alles over de maker

Antoon Derkzen van Angeren

Delft 1878 - Bedford 1961

Bekijk het volledige profiel