:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Stilleven met vissen en een kat

Stilleven met vissen en een kat

Wallerant Vaillant (in 1640 - 1660)

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

De kat op dit stilleven vertoont een frappante overeenkomst met eenzelfde kat op een schilderij van 'Een kat bij jachtbuit, een mand met fruit en een gevilde kalfskop' van Waillernat Vaillant in een particuliere collectie. Behalve de kat is ook de lichtval op het stilleven met de kalfskop geheel overeenkomstig. Op een op de kunstmarkt opgedoken ‘Stilleven met jachtbuit’, eveneens van Vaillant, komt dezelfde kat weer voor en ook eenzelfde emmer is afgebeeld. Afgezien van deze overeenkomstige elementen ondersteunt ook de weergave van het houtwerk de toeschrijving aan Vaillant. Hij schilderde enkele 'trompe l'oeils' met brieven en accessoires gestoken achter banden op een ruwhouten wand, waarvan de structuur met die van het hout op ons stilleven overeenkomt. Op grond van deze overwegingen kan het werk aan Vaillant toegeschreven worden.
Vaillant heeft slechts een klein aantal van zijn stillevens gedateerd. Al deze dateringen liggen tussen 1650 en 1652. Gezien Vaillants rondzwervingen is het niet vreemd dat het werk tot voor kort werd toegeschreven aan een onbekende meester uit Dordrecht.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Stilleven met vissen en een kat
Materiaal en techniek Olieverf op paneel
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Breedte 62 cm
Hoogte Error: 71,5 is not a valid BCD value cm
Makers Schilder: Wallerant Vaillant
Inventarisnummer VdV 11A
Credits Bruikleen Stichting Willem van der Vorm, 1972
Collectie Oude Kunst
Verwervingsdatum 1972
Vervaardigingsdatum in 1640 - 1660
Signatuur rechtsonder: A. cuijp 1645 ( latere toevoeging, over de oorspronkelijke signatuur? ) signatuur: rechts onder; # * A. cuijp 1645 ( latere toevoeging, over de oorspronkelijke signatuur?)
Verzamelaar Willem van der Vorm
Onderzoek Toon onderzoek ALMA
Literatuur Stillevens uit de Gouden Eeuw - 134, afb (zw/w) De verzameling van de Stichting Willem van der Vorm in het Museum Boymans-van Beuningen - 142-143, afb (zw/w) Pre-industriële gebruiksvoorwerpen: 1150-1800
Materiaal
Object
Geografische herkomst Noordelijke Nederlanden > Nederlanden > West-Europa > Europa

Alles over de maker

Wallerant Vaillant

Rijssel 1623 - Amsterdam 1677

Bekijk het volledige profiel