Over het museum

Museum Boijmans Van Beuningen, foto Hans Wilschut Museumgarderobe: Garderobe Carroussel van Studio Wieki Somers, 2008. Bezoekers bij René Magritte, Not to be Reproduced, 1937, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam © Beeldrecht Amsterdam 2007, foto Kees Spruijt Museumbezoekers, foto Kees Spruijt Maurizio Cattelan, Untitled, foto Attilio Maranzano Museumbezoekers, foto Kees Spruijt

Een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen is een reis door de geschiedenis van de kunst. Nederlandse en Europese topstukken geven een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Dutch Design.

Kunstverzameling

Museum Boijmans Van Beuningen is een van de oudste musea van Nederland. In het jaar 1849 laat de jurist Boijmans zijn kunstverzameling na aan de stad Rotterdam. Met de verwerving van de collectie Van Beuningen in 1958 wordt de naam van het museum uitgebreid. Het museum bezit een unieke verzameling schilderijen, sculpturen en gebruiksvoorwerpen. De collectie tekeningen en prenten behoort tot de beste ter wereld. Het gehele jaar door organiseert het museum bovendien spectaculaire tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen.

Oude en moderne meesters

Sta stil bij de prachtige werken van Bruegel de Oude en Rembrandt. Volg het ontstaan van het impressionisme en modernisme met schilderijen van Monet, Van Gogh en Mondriaan. Droom mee met de surrealisten Dalí en Magritte. De kunst blijft niet binnenskamers: het museum biedt uitzicht op een beeldentuin.

Hedendaagse kunst en design

Het museum toont hoe gebruiksvoorwerpen zich gedurende acht eeuwen hebben ontwikkeld. Van middeleeuwse kannen en glas uit de Gouden Eeuw tot de meubels van Rietveld en hedendaags Dutch Design. Kunstenaars van de nieuwe generatie als Eliasson en Cattelan verlenen het museum internationale actualiteit.

Statig baken

In 1935 is het huidige museumgebouw geopend, een monumentaal pand dat speciaal rondom de collectie werd gebouwd door stadsarchitect Van der Steur. De statige verschijning van rode baksteen omvat intieme kabinetjes en ruime salons waar kunst bij daglicht te aanschouwen is. Het gebouw overleeft de bombardementen in 1940 en breidt in de loop der jaren nog meerdere malen uit. Tot op de dag van vandaag vormt de toren van het gebouw een baken in de stad.

Collectiegebouw

In het museum zelf is slechts een klein deel van de collectie te zien – het grootste deel van de 140.000 objecten tellende collectie bevindt zich in gesloten depots. Het museum wisselt regelmatig objecten in de vaste opstelling en werken worden vaak uitgeleend. Met de komst van het Collectiegebouw in 2018 en het huidige Prentenkabinet is de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen geheel zichtbaar voor publiek. Bovendien kan de bezoeker in het Collectiegebouw in het Museumpark ook een kijkje achter de schermen nemen bij restauraties en bij het inpakken van werken die op reis gaan.
Meer informatie hierover vindt u op het weblog.

Download de collectiebrochure en plattegrond van het museum.