:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

R E F L E C T I E S

We zien zoveel mooie beelden voorbij komen dat we ze graag willen tentoonstellen. Wat zie of voel jij als je naar het depot kijkt? Van buitenaards spaceship tot plantenpot. Ieders interpretatie verschilt. Een aantal kunstenaars, zoals Susan Bijl en Ruben Hamelink, verbeeldden al hun reflectie op het depot. In september was een open inschrijving waarmee iedereen haar of zijn reflectie op het depot kon delen. We ontvingen vele aanmeldingen, een selectie is 1 tot 14 november te zien in het centrum van Rotterdam.

Expo R E F L E C T I E S selectie bekend

Op dinsdag 5 oktober heeft de jury bestaande uit kunstenaar Iwan Smit, conservator Sue-an van der Zijpp en spokenword artist Amara van der Elst honderden reflecties bekeken en een selectie gemaakt van 52 inzendingen welke te zien zijn in de buitenexpositie R E F L E C T I E S. De winnaars zijn inmiddels bekend gemaakt. Dit zijn Dennis de Haas (A'zo Hazo), Florien Ostendorf en Melanie Verschoor. Van 1 tot en met 14 november 2021 worden de reflecties getoond in posterframes in het centrum van Rotterdam, op etalageruiten van het voormalige winkelpand Donner aan het Binnenwegplein en in de centrale hal van station Rotterdam Centraal. Als dank ontvangen de makers hun inzending op poster, voor thuis aan de muur.

Depot Boijmans Van Beuningen; een reflectie van de kunstcollectie van Rotterdam

Een rond, spiegelend gebouw. Is het uit het schilderij 'Rustende slaapwandelaarster' van Pyke Koch? Of verder terug uit een schilderij van Jeroen Bosch. Of verder vooruit naar een verre toekomst, alsof het bedacht is door de makers van een sciencefictionfilm.

Het depot lijkt niet van deze wereld, maar ziet eruit als een komeet of meteoriet die op aarde is beland. Een gebouw ergens tussen science en fiction. Het lijkt te spelen met de wetten van de natuur en architectuur. Triomf van de fantasie, van het geloof in wat kan zijn, maar wat niet is. Maar nee, het depot, gebouwd met vele miljoenen kilo’s staal beton en glas, staat er nu gewoon. Midden in Rotterdam naast Museum Boijmans Van Beuningen, waar het surrealisme een rode draad vormt in de collectie. De schatkamer van Rotterdam waar meer dan 151.000 objecten worden bewaard, verzorgd en beheerd.

BYO Boijmans. Foto: Hugo Snelooper.
BYO Boijmans. Foto: Hugo Snelooper.
BYO Boijmans. Foto: Hugo Snelooper.
BYO Boijmans. Foto: Hugo Snelooper.
Foto: Kiril Kacarov.
Foto: Kiril Kacarov.
Foto: Kiril Kacarov.
Foto: Kiril Kacarov.

Eerdere reflecties

Het depot en de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen maken bij veel Rotterdammers iets los. Verbazing en nieuwsgierigheid, maar ook trots en inspiratie. Zo schreef de Rotterdamse dichtkunstenaar M. de tekst Bouwgrond maakte filmmaker Ruben Hamelink in samenwerking met Conny Janssen Danst de bijpassende film Bouwgrond, verwerkte ontwerper Susan Bijl haar reflectie op het depot in de New Shopping Bag Mirror & Agaat en schreef dichter Alex Boogers Blik op Rotterdam

Depot Boijmans Van Beuningen

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste kunstdepot ter wereld dat publiek toegankelijk is en staat gewoon in Rotterdam. 172 jaar verzamelen – meer dan 151.000 verzamelde objecten opgeslagen bij elkaar – gerangschikt en gestructureerd in veertien depotruimten en vijf klimaten. Alle werkzaamheden die komen kijken bij het beheer en onderhoud van een collectie zijn er te zien. Het depot opent zaterdag 6 november voor het publiek en de kaartverkoop is inmiddels gestart.

Lees hier meer over het depot