:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Het depot inspireert: Bouwgrond

De architectuur van het depot en in het bijzonder de spiegelende façade inspireerde de Rotterdamse fotograaf en filmmaker Ruben Hamelink om een film te maken. Het muziekstuk ‘Bouwgrond’ dat de Rotterdamse dichtkunstenaar M. en muzikant Winterdagen op uitnodiging van Parfum de BoemBoem eerder over de bouw van het depot maakten was voor Hamelink het startpunt. Hij ziet zijn gelijknamige film als visuele verrijking bij het muziekstuk.

Hamelink: ‘Rotterdam is een eindeloos transformerende stad, waarin de bouw niet alleen nieuwe iconen creëert, maar zelf het grootste icoon is.’ In zijn film voegt Hamelink een laag toe aan dit Rotterdamse thema van kracht in transformatie. Hiervoor werkte hij samen met Conny Janssen Danst. De dansers representeren de stadsbewoners en zijn in beeld via veelal de weerspiegeling van herkenbare plekken in de stad zoals het voorplein van het Centraal Station, de Rotterdamse haven en in het depot. Dans, architectuur en de inwoners van de stad versmelten in de spiegelende oppervlakken.

Opnames ‘Bouwgrond’ met de dansers in het depot. Foto: Aad Hoogendoorn.
Opnames ‘Bouwgrond’ met de dansers in het depot. Foto: Aad Hoogendoorn.

De film is een co-productie met Conny Janssen Danst, gesteund door de gemeente Rotterdam Fonds Visuele Kunsten. Wilt u de film bekijken? Ga naar boijmans.nl/bouwgrond

Depot Journaal

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Depot Journaal #4 dat deel uitmaakt van een serie van 6. Wil je graag alle gedrukte edities thuis ontvangen? Stuur dan een email naar info@boijmans.nl met je volledige naam en adres, plus de vermelding ‘ontvangst Depot Journaal’.