:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Bouwgrond: online première

Op donderdag 21 januari ging 'Bouwgrond' online in première op het Boijmans YouTube-kanaal.

Terwijl de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen de eindfase nadert en de inrichting inmiddels in volle gang is, voert dit bijzondere project je mee terug naar het begin, naar toen het depot nog bouwgrond was. Depot Boijmans Van Beuningen maakt bij veel Rotterdammers iets los. Verbazing en nieuwsgierigheid, maar ook trots en inspiratie. Rotterdamse Poëet M. schreef de tekst ‘Bouwgrond’, muzikant Winterdagen maakte de muziek en filmmaker Ruben Hamelink maakt een gelijknamige film als een visuele verrijking bij het muziekstuk. De filmpremière zou 8 januari 2021 plaatsvinden in filmhuis KINO maar door de lockdown was dat helaas niet mogelijk. Daarom werd het project online gereleased. Bouwgrond ging live in première via het Boijmans YouTube-kanaal. Na afloop was er de gelegenheid om via YouTube live te chatten met de makers en om vragen te stellen.

Bekijk hieronder het project:

Bekijk de gehele online filmpremiere hieronder.

Het programma: 

  • Introductie door de makers 
  • Filmvertoning
  • Ruben in gesprek met de makers
  • Muziek M. en Winterdagen

De stad en Boijmans, onafscheidelijk hand in hand.
De bodem gezien, dus onuitputtelijk Rotterdam.
 
Het vooraanzicht is zijaanzicht, beeldend volledig.
Rondom is rijkdom, spiegelklank van vreugde.
 
Kom, en dans mee naar boven.
Tot het dakterras, en ieder stuk magie langszij is gekomen.
 
Dagenlang staren tot ik ieder object als mij zal dragen.
Meer dan mens kan maken, schatkamerverhalen.
 
Nieuw Depot Boijmans Van Beuningen Rotterdam,
hier plukt de hele wereld zijn vruchten van.
           
Een cadeau aan de stad, dus laten we uitpakken.
 
enkele fragmenten uit ‘Bouwgrond’.

M. & Winterdagen op de bouwplaats van het depot. Foto: Ruben Hamelink

M. en Winterdagen

Rotterdamse Poëet M. en muzikant Winterdagen lieten zich in 2017 op uitnodiging van Parfum de BoemBoem inspireren door de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen. Ze bezochten de bouwplaats meerdere keren. Ze ontmoetten directeur Sjarel Ex en architect Winy Maas om zo het verhaal achter het depot te leren kennen en een gevoel voor de architectuur en de geschiedenis, het heden en de toekomst van het gebied te krijgen. Winterdagen maakte de compositie op de tekst van M. Ze gaven twee keer een concert op de bouwplaats van het depot. Tijdens een speciale wintereditie van Parfum de BoemBoem in 2017 en het MOMOFestival in 2018. Ook speelden ze het nummer op de Hoogste Punt viering op 3 september 2019 voor de bouwvakkers van BAM en genodigden.

Ruben Hamelink

De architectuur van het depot en in het bijzonder de spiegelende façade inspireerde de Rotterdamse fotograaf en filmmaker Ruben Hamelink. Het muziekstuk ‘Bouwgrond’ was voor Hamelink het startpunt. Hij ziet zijn gelijknamige film als visuele verrijking bij het muziekstuk. In zijn film voegt Hamelink een laag toe aan het Rotterdamse thema van kracht in transformatie. Hiervoor werkt hij samen met Conny Janssen Danst. De dansers representeren de stadsbewoners en zijn in beeld via veelal de weerspiegeling van herkenbare plekken in Rotterdam zoals het voorplein van het Centraal Station, de  haven en in het depot. Dans, architectuur en de inwoners van de stad versmelten in de spiegelende oppervlakken. De film is een co-productie met Conny Janssen Danst, gesteund door de gemeente Rotterdam Fonds Visuele Kunsten.

‘Rotterdam is een eindeloos transformerende stad, waarin de bouw niet alleen nieuwe iconen creëert, maar zelf het grootste icoon is.’

-Ruben Hamelink

Ruben Hamelink, Foto: Aad Hoogendoorn