:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
30 October 2017

Winning design – 3 ontwerpers uit ‘Change the System’ ontvangen prestigieuze prijzen

Dave Hakkens, Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck van Atelier NL en Iris van Herpen winnen alle drie een prestigieuze prijs voor hun baanbrekende ontwerpen. Museum Boijmans Van Beuningen is trots dat alle drie de ontwerpers op dit moment hun werk tonen in de tentoonstelling ‘Change the System’ en feliciteert de ontwerpers met hun prijs.

Dave Hakkens

Dave Hakkens won met zijn project 'Precious Plastic' afgelopen zaterdag 28 oktober in het VPRO-programma 'Toekomstbouwers' het VPRO Toekomst Bouwdepot en ontving een geldbedrag van 10.000 euro. De prijs werd uitgereikt tijdens de Dutch Design Week.

Met 'Precious Plastic' wil Dave Hakkens kunststofafval waarde vol maken. Hij ontwierp een machine die kunststof versnippert en omsmelt naar nieuwe producten, en hij deelt dit ontwerp open source. Zo kunnen mensen overal ter wereld zelf plastic hergebruiken en inzien dat het geen wegwerpmateriaal is. Tot en met 5 november kunnen bezoekers op de binnenplaats hun plastic afval inleveren om te laten verwerken tot grondstof, tijdens de eerste Change Challenge.

Iris van Herpen, Collectie Radiation Herfst/Winter 2009, materiaal: leren stroken, met de hand op een zwarte jurk genaaid, Courtesy: Iris van Herpen
Iris van Herpen, Collectie Radiation Herfst/Winter 2009, materiaal: leren stroken, met de hand op een zwarte jurk genaaid, Courtesy: Iris van Herpen
Dave Hakkens, Precious Plastic, Flowerpot, Courtesy: Dave Hakkens, Precious Plastic
Dave Hakkens, Precious Plastic, Flowerpot, Courtesy: Dave Hakkens, Precious Plastic
Atelier NL, ZandGlas, 2010-heden, materiaal: diverse materialen, Courtesy: Atelier NL, foto: Wouter Kooken
Atelier NL, ZandGlas, 2010-heden, materiaal: diverse materialen, Courtesy: Atelier NL, foto: Wouter Kooken

Atelier NL

Atelier NL won afgelopen weekend met hun project 'ZandGlas' een Dutch Design Award in de categorie Design Research. Dutch Design Awards toont en beloont jaarlijks het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving.

Altelier NL heeft een productiemethode ontwikkeld om seriematig glas te maken van lokaal gewonnen zand omdat de afgravingen voor transparant glas uitgeput raken. De huidige industrie kan de wisselende kwaliteit van het lokale zand echter nog niet verwerken. Met hun werk maken de ontwerpers lokaal onderzoek relevant op internationaal niveau en kaarten daarbij urgente problemen over voorraden en productiewijze aan.

Iris van Herpen

Op 5 september werd aangekondigd dat Iris van Herpen de Johannes Vermeer Prijs heeft gewonnen. Vandaag neemt ze de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten ter waarde van 100.000 euro in ontvangst. De Nederlandse regering heeft de prijs in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren.

Iris van Herpen wil ons anders laten nadenken over mode. Ze is gefascineerd door nieuwe productietechnieken, zoals 3D-printen en laser cutting, en heeft met haar grensverleggende ideeën over vorm en innovatieve materiaaltoepassingen grote invloed op het hedendaagse modebeeld. De ontwerpen van Van Herpen zijn ook te bewonderen in ‘Change the System’.

'Precious Plastic' van Dave Hakkens, 'ZandGlas' van Atelier NL en de ontwerpen van Iris van Herpen zijn onderdeel van ‘Change the System’. Meer weten over de tentoonstelling en de Challenge van Dave Hakkens in Boijmans? Lees hier verder.