:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
15 October 2017

#SlowArtSunday – Kijk eens wat aandachtiger

Sinds 24 juni 2017 is de vaste collectie van Museum Boijmans Van Beuningen in een totaal andere opstelling te zien. Emeritus hoogleraar en kunstenaar Carel Blotkamp heeft een nieuwe indeling bedacht waarmee hij bezoekers wil verleiden tot langer kijken. ‘Ik wil slow watching bevorderen.’ Met deze manier van kijken, willen wij ook onze volgers op social media inspireren. Hiervoor heeft Museum Boijmans Van Beuningen een nieuwe rubriek in het leven geroepen: #SlowArtSunday.

De hernieuwde opstelling van de collectie wordt in acht blokken gepresenteerd, die verspringen in de tijd. Je reist als het ware door de collectie in een tijdmachine, en de overgangen zijn abrupt. Hierdoor scherpen we de blik en prikkelen we de geest. Een museumbezoeker kijkt gemiddeld 8 seconden naar een werk, zo is ooit berekend. Iets wat normaal voelt in de tijd van Instagram en Facebook.

Met de rubriek #SlowArtSunday wil Museum Boijmans Van Beuningen mensen inspireren om online en offline aandachtiger naar de collectie en tentoonstellingen te kijken en om stil te staan bij de kracht van kunst. We willen bezoekers bewust maken van welke kunstwerken hen intuïtief prikkelen. Deze triggers zijn een uitnodiging om online en offline in het museum langer naar dit kunstwerk te kijken en te ervaren wat er mentaal en fysiek gebeurt als je aandachtiger naar kunst kijkt.  

‘Slow Art’ is een bekend begrip in de kunstwereld, en Museum Boijmans Van Beuningen probeert als een van de eersten in Nederland slow art te benadrukken en te bevorderen met de inrichting van de collectie.

 

We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen en horen graag welke kunstwerken jullie inspireren. Deel je #SlowArtSunday-moment met ons @boijmans op Facebook, Instagram of Twitter. #SlowArtSunday #SlowArt.