:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
23 December 2021

Outdoor expo ‘In de keukenkast van’ in Rotterdam-Zuid van 27 december t/m 9 januari 2022

Omdat Boijmans Hillevliet nu gesloten is vanwege de lockdown, kun je een wandeling maken langs de beelden van de tentoonstelling ‘In de keukenkast van’ langs verschillende locaties in Rotterdam-Zuid. De outdoor tentoonstelling bestaat uit verschillende affiches in de openbare ruimte, te zien van maandag 27 december tot en met zondag 9 januari 2022.

Afgelopen jaar is Boijmans Hillevliet aan tafel geschoven bij bewoners in Rotterdam-Zuid. Wat is hun het meest dierbaar en welke objecten zijn hen waardevol? Door gesprekken te hebben doken er bijzondere verhalen en objecten op, vaak met grote overeenkomsten met de collectie van het museum.

In samenwerking met Urban Guides nam Boijmans Hillevliet voor een dag zijn intrek in de museumwoning in de Kiefhoek in Rotterdam-Zuid. De buurtbewoners waren welkom en maakten kennis met het ‘Tafelspel’, een theatrale gelegenheidsvoorstelling uit de tijd van Erasmus (Rotterdam 1466 – Basel 1536). De input van de buurt was onmisbaar.

In het hedendaagse tafelspel spelen de objecten van de bewoners van de Kiefhoek de hoofdrol. Rotterdams theatermaker Gabby Bakker schreef elf korte voorstellingen waarin steeds twee objecten uit de buurt met elkaar in gesprek gaan. Zo gaat het theekopje van Martha op bezoek bij de theepot van Fatma, hebben de soepterrine van Elizabeth en de vaas van Hans een gesprek over hun overeenkomsten en hebben de bierglazen van Renata en Marianne een wel heel gezellige avond.

Theepot van Fatma, fotografie: Michelle Piergoelam
Theepot van Fatma, fotografie: Michelle Piergoelam
Fles van Aad, fotografie: Michelle Piergoelam
Fles van Aad, fotografie: Michelle Piergoelam
Koffiekopje van Hatice, fotografie: Michelle Piergoelam
Koffiekopje van Hatice, fotografie: Michelle Piergoelam

Samen met Urmie Plein speelden ze zo voor alle bewoners hun eigen, persoonlijke tafelspel. Het was niet alleen een ontmoeting tussen twee objecten, maar ook tussen de buren.

De objecten van de bewoners zijn gefotografeerd door Michelle Piergoelam en hangen in de tentoonstelling ‘In de keukenkast van’ op Zuid. Nu Boijmans Hillevliet vanwege de lockdown gesloten is, is er een outdoor tentoonstelling te zien van afbeeldingen van de waardevolle objecten van de bewoners uit de Kiefhoek op Zuid.

Maak een wandeling en deel jouw favoriete object. Tag ons als je de expo ziet met @boijmanshillevliet, dan delen we jouw verhaal in onze stories.

Je kunt de afbeeldingen spotten op de Laan op Zuid, 2e Rosestraat, Burgerhoutstraat, Coen Moulijnweg, Stadionweg, IJsselmondseplein, Klein Nieuwland, Spinozaweg, Groene Hilledijk, Vaanweg, Zuiderparkweg, Groene Kruisweg, Dorpsweg, Maastunnelplein en Pleinweg. Houd altijd rekening met de geldende covid-19-maatregelen.

Over het tafelspel

Het tafelspel is een theatrale gelegenheidsvoorstelling die stamt uit de tijd van Erasmus (Rotterdam 1466 – Basel 1536). Het werd opgevoerd tijdens feestelijke maaltijden van de Rederijkers, een literair gezelschap uit die tijd. Tussen de gangen van de maaltijd door ontstonden er spontane theaterstukken waarin de spelers aan tafel de objecten die op tafel stonden belichaamden.

Over het tafelspel
Willem Buytewech, 'Vrolijk gezelschap', ca. 1620