Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Boijmans Hillevliet

Er gebeurt ongelofelijk veel op gebied van kunst, cultuur en onderwijs op Rotterdam-Zuid. Veel makers zijn er thuis, er is een bruisend cultureel leven en scholen werken aan de toekomst van de stad. Op luisterpost Boijmans Hillevliet voeren we het gesprek over wat er te leren is van Zuid. Iedereen is welkom bij deze ontmoetingsplaats waar bewoners, leerlingen en talentvolle makers samenkomen, zelf activiteiten kunnen organiseren of er aan deelnemen. Hier zijn we aan het werk met talentvolle makers, maatschappelijke partners en sleutelfiguren uit de buurt. Onze locatie in Hillevliet is géén museumdependance met tentoonstellingen, maar een eerste stap in een breder programma op Rotterdam-Zuid.

Programma

Op dit moment ontwikkelt Boijmans drie programmalijnen op locatie. Deze komen voort uit gesprekken die worden gehouden. Binnen de eerste programmalijn bieden we vanaf dit schooljaar drie dagen per week in de verlengde leertijd kunstonderwijs voor leerlingen van de Savornin Lohmanschool, de Willem van Oranje en de Bogermanschool. Een tweede programmalijn komt voort uit gesprekken met de buurt over samen eten en gaat op zoek naar de verbinding tussen de collecties kunst en vormgeving van Museum Boijmans Van Beuningen uit het verleden en de hedendaagse eetculturen in de stad. De derde programmalijn is in samenwerking met jonge makers waarin een podium wordt gegeven voor hun werk en samen gezocht wordt naar kansen voor professionele ontwikkeling op Zuid. 

De voormalige Technische School

Boijmans Hillevliet is gevestigd in de voormalige technische school op Hillevliet 90, midden in stadsdeel Feyenoord. In dit pand werken we samen met onder meer EMI op Zuid, Humanitas en ondernemers uit de wijk aan een nieuw interconnectief publiek concept op het snijvlak tussen cultuur, welzijn en onderwijs. Van presentatieruime tot bureau of groot lokaal; er is ruimte om te werken, te ontmoeten en mee te bouwen aan een nieuwe community met een positieve impact op de stad. De voormalige school krijgt zijn functie terug als plek om te leren en te maken.

De voormalige Technische School

Print&Play X Boijmans Hillevliet

Een tentoonstelling die je zelf kunt printen en ophangen! Afgelopen maart, toen alle musea, galeries en tentoonstellingsruimtes moesten sluiten, maakten Thieu en Marieke hun Print&Play Exhibition: een vrij te downloaden en printbare tentoonstelling. Samen met Museum Boijmans Van Beuningen staat dit najaar de editie in het teken van Rotterdam Zuid en de jonge talenten rond Boijmans Hillevliet. Doe mee aan Print&Play X Boijmans Hillevliet en maak een tentoonstelling in je eigen huiskamer.

Klik hier voor meer informatie
Print&Play X Boijmans Hillevliet
Foto: Florian Braakman

Verlengde leertijd

Leerlingen in het primair onderwijs gaan op ontdekkingsreis in de wereld van kunst en cultuur. Ze doen dit samen met professionele kunstenaars en museumdocenten waarbij zij tegelijkertijd hun eigen wijk beter leren kennen. De verlengde leertijd-lessen zijn beschikbaar gemaakt voor alle leerlingen uit de zogenaamde Children’s Zone die de focuswijken van Rotterdam Zuid omvatten.

Onze museumdocenten geven les aan onder- en bovenbouw van basisschoolleerlingen uit de directe omgeving van Hillevliet. We werken hiervoor samen met de Savornin Lohmanschool, de Willem van Oranjeschool en de Bogermanschool. Voor Boijmans is het een mooie kans om aan te haken bij de Sport en Cultuur Club en op die manier de wijk ook beter te leren kennen.

Verlengde leertijd
Foto: Suzanne Koopstra

De Utopiaan

Eten is wat ons allemaal bindt, met het tafelgerei als stille getuige. Deze voorwerpen worden al jaren verzameld door Boijmans als onderdeel van de collectie vormgeving. Hierbij komen eeuwenoude eetculturen naar voren. In de context van de wereldstad Rotterdam gaan we samen op zoek naar de verbinding tussen de collecties kunst en vormgeving van Museum Boijmans Van Beuningen uit het verleden en de hedendaagse eetculturen in de stad. Door middel van het Tafelspel vertellen we elkaar een nieuw gedeeld verhaal. In samenwerking met schrijver, maker en presentator Abdelkader Benali en theatermaker en actrice Gabby Bakker wordt een reeks workshops gegeven aan een groep leerlingen. Samen werkt de groep aan een theatraal Tafelspel, een type performance dat afstamt uit de tijd van Erasmus (Rotterdam 1466 – Basel 1536).

De Utopiaan
Fragment van Giuseppe Arcimboldo, 'Humani Victus Intrumenta' (Gereedschappen voor menselijk levensonderhoud), ca. 1569, ets, aankoop met steun van Stichting Lucas van Leyden 2017, collectie Museum Boijmans Van Beuningen

Talentontwikkeling

Elke drie maanden nodigen we een nieuwe jonge maker uit om samen met ons een talentontwikkelingstraject te realiseren. Dit traject gaat gepaard met een mentorschap door een meer ervaren kunstenaar. Als onderdeel van het traject wordt de jonge maker gevraagd om een muurschildering te maken in de ruimte waar Boijmans zich heeft gevestigd in het Huis van de Wijk. Hierbij laten ze zich inspireren door de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en steeds een ander thema dat hun in het begin meegegeven wordt. Naar aanleiding van hun werk worden ze gevraagd om ook een programma van workshops en masterclasses te organiseren.

Daarnaast, in gesprek met de wijk, achterhalen we de behoeften van jong talent, om hen te helpen bij hun artistieke en zakelijke professionalisering. Door middel van co-creatie wordt een artistiek programma opgezet dat een waardevolle aanvulling is voor talent in Rotterdam Zuid.

Talentontwikkeling
Reflectie bij 'I Never Knew About Fauvism' van Vince Blok. Foto: Kimberly Vicente

Luisterpost update

Doorlopend spreken we mensen die op Hillevliet wonen of werken. Wat kunnen we van elkaar leren en hoe is het om op Zuid te zijn? De Luisterpost Update is een minikrantje dat elke maand uit komt en gemaakt wordt door Kimberly, Birgit en Anne van Boijmans Hillevliet. In het eerste krantje spreken we Vince Blok en gaan we met hem de buurt in.

Bekijk terug: Boijmans Hillevliet Online Open dag

Begin 2020 is Boijmans een luisterpost gestart op Hillevliet 90. Hier gaan we in gesprek met de buurt, collega’s en makers die bijdragen aan cultuur in Rotterdam Zuid. Op vrijdag 27 november opende Boijmans Hillevliet haar virtuele deuren met een online open dag. De vier afzonderlijke online evenementen zijn nu terug te kijken. 

Klik hier voor meer info
Bekijk terug: Boijmans Hillevliet Online Open dag
Foto: Kimberly Dias

'I Never Knew About Fauvism' van Vince Blok

I Never Knew About Fauvism is een muurschildering gemaakt door Vince Blok, een in Rotterdam Zuid gevestigde schilder en beeldhouwer. Op het schilderij, in het water, ligt een boot geschilderd vanuit het perspectief van de kijker. Het thema ‘water’ was meegegeven aan Blok die zich inspireerde op de diversiteit van Rotterdam Zuid, de reflectie van het water als een (vervormde) spiegel van de realiteit en het belang van de Maas voor de stad.  

Hoewel Blok eerder al grootschalige opdrachten heeft gehad, zijn deze twee muren het grootste canvas waarop hij met verfborstel aan de slag is gegaan. Hij werkte dan ook meer dan een maand aan dit project waarbij figuren en ideeën toegevoegd werden om daarna vaak weer te verdwijnen. Als maker wil hij elk materiaal een eigen stem geven, waarbij kruisbestuiving zeer belangrijk is. Olieverf, klei, plastiek en digitaal ontwerp zijn de media/materialen waarmee Blok werkt en waar hij het proces van toeval op loslaat.  

Om de drie maanden wordt een andere kunstenaar gevraagd om een muurschildering te maken in de ruimte waar Boijmans zich heeft gevestigd in het Huis van de Wijk op Zuid. I Never Knew About Fauvism is te zien tot 30 november 2020, daarna zal opnieuw een lokale kunstenaar een invulling geven aan de muur.  

'I Never Knew About Fauvism' van Vince Blok
'I Never Knew About Fauvism' van Vince Blok, work in progress. Foto: Kimberly Vicente
'I Never Knew About Fauvism' van Vince Blok, work in progress. Foto: Kimberly Dias
'I Never Knew About Fauvism' van Vince Blok, work in progress. Foto: Kimberly Dias
'I Never Knew About Fauvism' van Vince Blok, work in progress. Foto: Kimberly Dias
'I Never Knew About Fauvism' van Vince Blok, work in progress. Foto: Kimberly Dias

Met dank aan