:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Boijmans Hillevliet

Er gebeurt ongelooflijk veel op gebied van kunst, cultuur en onderwijs op Rotterdam-Zuid. Veel makers zijn er thuis, het culturele leven bruist en scholen werken aan de toekomst van de stad. In Boijmans Hillevliet voeren we het gesprek over wat er te leren is van Zuid, maar delen we ook kennis met bewoners van de wijk. Iedereen is welkom bij deze ontmoetingsplaats waar bewoners, leerlingen en talentvolle makers samenkomen, zelf activiteiten kunnen organiseren of er aan deelnemen. Hier zijn we aan het werk met makers, maatschappelijke partners en sleutelfiguren uit de buurt. Onze locatie in Hillevliet is géén museumdependance met tentoonstellingen, maar een eerste stap in een breder programma op Rotterdam-Zuid.

Programma

Museum Boijmans Van Beuningen ontwikkelt een divers programma op locatie. Dit komt voort uit gesprekken en gedeelde ervaringen. Voor het onderwijs bieden we in de verlengde leertijd kunstlessen voor leerlingen van verschillende scholen. Aan de hand van gesprekken met de buurt over samen eten zijn we op zoek gegaan naar de verbinding tussen de collecties kunst en vormgeving van Museum Boijmans Van Beuningen uit het verleden en de hedendaagse eetculturen in de stad. Met een soepkar gaan we de wijk Kiefhoek in om deze verhalen op te halen en te delen. In het kader van talentontwikkeling hebben Vince Blok en Franky Sticks een muurschildering gemaakt in het pand op Hillevliet 90 en staat een derde kunstenaar klaar. Naast een opdracht biedt dit programma jonge makers de kans zich professioneel en artistiek te ontwikkelen onder begeleiding van een mentor. Rondom hun muurschilderingen worden activiteiten en evenementen georganiseerd waarbij kinderen en jongeren in aanraking komen met kunstenaarschap.

Boijmans Hillevliet Commissions

Creave Studio
Sotoe
december 2021 - februari 2022
Boijmans Hillevliet 

[Boijmans Hillevliet is momenteel gesloten] Sotoe, een audiovisuele tekst gemaakt door Creave Studio is te zien op Boijmans Hillevliet. In het kader van ‘The Artist as Educator’ begon Creave Studio (Roberto Romello en Romy Zhang) met het in kaart brengen van hoe leren plaatsvindt in niet-geïnstitutionaliseerde contexten. Niet op school of in een museum, maar bijvoorbeeld rond de keukentafel of bij het plaatselijke basketbalveldje. Samen met drie kunstenaars, zeven creators in residence en de mensen in hun omgeving gingen ze op onderzoek uit op verschillende locaties in Rotterdam-Zuid. De gesprekken worden vastgelegd in Sotoe, een audio-visuele tekst dat zowel in de wijk als bij Boijmans Hillevliet te zien zal zijn. 

Creave Studio, gerund door Roberto Romello en Romy Zhang, is een productiestudio voor artistiek en collaboratief onderzoek. Ze richten zich op maatschappelijke en politieke onderwerpen binnen de stedelijke context van Rotterdam. Dit najaar organiseerde Creave Studio de uitgave van hun tweede paper, ‘Children of immigrants’ (2021), in Mono Rotterdam. Verder produceert Creave Studio werk voor onder meer Concrete Blossom en The Niteshop. Met dank aan Gabriel Freitas, Kimberly Dias, George, Edwin, Gina, Zouhair, Sarah, Nathan, Megan en Roland.

The Artist as Educator

Voor het programma 'The Artist as Educator’ zijn twekunstenaars en 1 collectief uit Rotterdam gevraagd om een artistiek maakproces op te zetten dat ook educatief is. Seecum Cheung, Creave Studio en Priscila Fernandes zijn op deze vraag ingegaan en hebben elk een eigen project opgezet. Deze publicatie is een terugblik op dit gehele programma dat in het najaar van 2021 plaatsvond.  

Bekijk hier het project en publicatie van 'The Artist as Educator'

The Artist as Educator

De voormalige Technische School

Boijmans Hillevliet is gevestigd in de voormalige technische school op Hillevliet 90, midden in stadsdeel Feyenoord. In dit pand werken we samen met onder meer EMI op Zuid, Humanitas en ondernemers uit de wijk aan een nieuw interconnectief publiek concept op het snijvlak tussen cultuur, welzijn en onderwijs. Van presentatieruime tot bureau of groot lokaal; er is ruimte om te werken, te ontmoeten en mee te bouwen aan een nieuwe community met een positieve impact op de stad. De voormalige school krijgt zijn functie terug als plek om te leren en te maken.

De voormalige Technische School
Gevel van de voormalige Technische School. Foto Gyatso Davids

Print&Play X Boijmans Hillevliet

Een tentoonstelling die je zelf kunt printen en ophangen! Tijdens de pandemie, toen alle musea, galeries en tentoonstellingsruimtes moesten sluiten, maakten Thieu en Marieke hun Print&Play Exhibition: een vrij te downloaden en printbare tentoonstelling. Doe mee aan Print&Play X Boijmans Hillevliet en maak een tentoonstelling in je eigen huiskamer.

Klik hier voor meer informatie
Print&Play X Boijmans Hillevliet
Foto: Florian Braakman

Verlengde leertijd

Leerlingen in het primair onderwijs gaan op ontdekkingsreis in de wereld van kunst en cultuur. Ze doen dit samen met professionele kunstenaars en museumdocenten waarbij zij tegelijkertijd hun eigen wijk beter leren kennen. De verlengde leertijd-lessen zijn beschikbaar gemaakt voor alle leerlingen uit de zogenaamde Children’s Zone die de focuswijken van Rotterdam Zuid omvatten.

Onze museumdocenten geven les aan onder- en bovenbouw van basisschoolleerlingen uit de directe omgeving van Hillevliet. We werken hiervoor samen met de SaSavornin Lohmanschool, de Willem van Oranjeschool en de Bogermanschool. Voor Boijmans is het een mooie kans om aan te haken bij de Sport en Cultuur Club en op die manier de wijk ook beter te leren kennen.

Omdat scholen vanwege coronamaatregelen eind 2020 werden gesloten worden sinds het vroege voorjaar van 2021 inloopworkshops georganiseerd in de buitenruimte voor alle basisschoolleerlingen die hier aan mee willen doen.

Verlengde leertijd
Foto: Suzanne Koopstra

De Utopiaan

Eten is wat ons allemaal bindt, met het tafelgerei als stille getuige. Deze voorwerpen worden al jaren verzameld door Boijmans als onderdeel van de collectie vormgeving. Hierbij komen eeuwenoude eetculturen naar voren. In de context van de wereldstad Rotterdam gaan we samen op zoek naar de verbinding tussen de collecties kunst en vormgeving van Museum Boijmans Van Beuningen uit het verleden en de hedendaagse eetculturen in de stad. Door middel van het Tafelspel vertellen we elkaar een nieuw gedeeld verhaal. Samen met schrijver, maker en presentator Abdelkader Benali en theatermaker en actrice Gabby Bakker én met een keukenkast op wielen, gevuld met de collectie van Boijmans en een warme pan soep, gaan we op zoek naar het tafelzilver van Rotterdam-Zuid.

Samen met de buurt wordt zo gewerkt aan een theatraal Tafelspel, een type performance dat afstamt uit de tijd van Erasmus (Rotterdam 1466 – Basel 1536).

De Utopiaan
Fragment van Giuseppe Arcimboldo, 'Humani Victus Intrumenta' (Gereedschappen voor menselijk levensonderhoud), ca. 1569, ets, aankoop met steun van Stichting Lucas van Leyden 2017, collectie Museum Boijmans Van Beuningen

Talentontwikkeling

We nodigen jonge maker uit om samen met ons een talentontwikkelingstraject te realiseren. Na een eerste traject met Vince Blok is nu Franky Sticks bezig met een opdracht Dit traject gaat gepaard met een mentorschap door een meer ervaren kunstenaar. Als onderdeel van het traject wordt de jonge maker gevraagd om een muurschildering te maken in de ruimte waar Boijmans zich heeft gevestigd in Hillevliet 90. Hierbij laten ze zich inspireren door de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en de directe omgeving van Boijmans Hillevliet. Naar aanleiding van hun werk worden ze gevraagd om ook een programma van workshops en masterclasses te organiseren.

Daarnaast, in gesprek met de wijk, achterhalen we de behoeften van jong talent, om hen te helpen bij hun artistieke en zakelijke professionalisering. Door middel van co-creatie wordt een artistiek programma opgezet dat een waardevolle aanvulling is voor talent in Rotterdam Zuid.

Talentontwikkeling
Franky Sticks aan het werk. Foto: Rokus Wilmink

Maak mee, leer mee

Wil je net als wij meewerken en leren op Zuid, neem dan contact op met Birgit van Beek, info.hillevliet@boijmans.nl of 010-4419672. Ook als je gewoon eens een kijkje wilt nemen, bijvoorbeeld bij de muurschilderingen van Vince en Franky.

Luisterpost update

Doorlopend spreken we mensen die op Hillevliet wonen of werken. Wat kunnen we van elkaar leren en hoe is het om op Zuid te zijn? De Luisterpost Update is een minikrantje dat elke maand uit komt en gemaakt wordt door Kimberly, Birgit en Anne van Boijmans Hillevliet. In het eerste krantje spreken we Vince Blok en gaan we met hem de buurt in.

Kinderen aan de slag met afvalmateriaal.

Tijdens de lockdown ontwikkelden we samen met de kunstenaars van Putsebocht 3 een inspirerende thuisactiviteit voor de leerlingen van de Verlengde Leertijd-lessen op Zuid. Kunstenares Laura van de Wijdeven stelde een toolkit samen met afvalmaterialen van ScrapXL, waardoor leftovers een tweede leven kregen. Zij verzamelen restmaterialen waar bedrijven en fabrieken vanaf moeten. Wij zien dit niet als afval, maar als middelen om nieuwe objecten of producten van te maken.

Kinderen van verschillende basisscholen in Hillesluis zijn hiermee enthousiast aan de slag gegaan: thuis aan de keukentafel of tijdens de kunstworkshops in de buitenlucht van Boijmans Hillevliet via Sport en Cultuur Club Hillesluis. Alle kunstwerken zijn professioneel gefotografeerd en die foto's zijn weer toegestuurd naar de nieuwe makers. Samen met de Putsebocht 3 hebben we een compilatie gemaakt van de indrukwekkende creaties.

Kinderen aan de slag met afvalmateriaal.
Creatie gemaakt met de koolkit. Foto: Putsebocht 3

Bekijk terug: Boijmans Hillevliet Online Open dag

Begin 2020 is Boijmans een luisterpost gestart op Hillevliet 90. Hier gaan we in gesprek met de buurt, collega’s en makers die bijdragen aan cultuur in Rotterdam Zuid. Op vrijdag 27 november opende Boijmans Hillevliet haar virtuele deuren met een online open dag. De vier afzonderlijke online evenementen zijn nu terug te kijken. 

Klik hier voor meer info
Bekijk terug: Boijmans Hillevliet Online Open dag
Foto: Kimberly Dias

'I Never Knew About Fauvism' van Vince Blok

I Never Knew About Fauvism is een muurschildering gemaakt door Vince Blok, een in Rotterdam-Zuid gevestigde schilder en beeldhouwer. Op het schilderij, in het water, ligt een boot geschilderd vanuit het perspectief van de kijker. Het thema ‘water’ was meegegeven aan Blok die zich inspireerde op de diversiteit van Rotterdam Zuid, de reflectie van het water als een (vervormde) spiegel van de realiteit en het belang van de Maas voor de stad.  

Hoewel Blok eerder al grootschalige opdrachten heeft gehad, zijn deze twee muren het grootste canvas waarop hij met verfborstel aan de slag is gegaan. Hij werkte dan ook meer dan een maand aan dit project waarbij figuren en ideeën toegevoegd werden om daarna vaak weer te verdwijnen. Als maker wil hij elk materiaal een eigen stem geven, waarbij kruisbestuiving zeer belangrijk is. Olieverf, klei, plastiek en digitaal ontwerp zijn de media/materialen waarmee Blok werkt en waar hij het proces van toeval op loslaat.  

Inmiddels is Boijmans niet meer gevestigd in het lokaal waar I Never Knew About Fauvism te zien is. Humanitas heeft in dit lokaal hun kantoor ingenomen en geniet nog steeds van de muurschildering. 

'I Never Knew About Fauvism' van Vince Blok
'I Never Knew About Fauvism' van Vince Blok, work in progress. Foto: Kimberly Vicente
'I Never Knew About Fauvism' van Vince Blok, work in progress. Foto: Kimberly Dias
'I Never Knew About Fauvism' van Vince Blok, work in progress. Foto: Kimberly Dias
'I Never Knew About Fauvism' van Vince Blok, work in progress. Foto: Kimberly Dias
'I Never Knew About Fauvism' van Vince Blok, work in progress. Foto: Kimberly Dias

Met dank aan