:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
15 August 2017

Oren en ogen tekort

Kunst beleven is iets wat je met je hele lichaam en geest doet, het is meer dan alleen kijken. Speciaal voor blinden en slechtzienden ontwikkelt Museum Boijmans Van Beuningen het programma Ongezien en Ongehoord Boijmans, een manier van rondleiden die aansluit bij de beleving van blinden en slechtzienden.  

In Nederland zijn 350.000 mensen blind of slechtziend, daarbij zijn er nog eens ruim 600.000 mensen met een oogaandoening. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar de collectie. De uitdaging is iemand die niet of minder goed ziet, toch te raken met kunst.  Museum Boijmans Van Beuningen ontwikkelt met Ongezien en Ongehoord Boijmans een rondleiding die aansluit bij de beleving van blinden en slechtzienden. Dat doet het museum in samenwerking met specialisten op het gebied van communicatie met deze doelgroep. Technieken zoals audiodescriptie worden in de film en televisiewereld al veel gebruikt, maar zijn voor de museumwereld nog relatief nieuw en goed bruikbaar. De doelgroep zelf wordt als belangrijkste klankbord en adviseur nauw betrokken bij het ontwikkeltraject. Doel is om voor blinden en slechtzienden een aantrekkelijk en inspirerend museum te zijn, door altijd aanbod in ons programma te hebben en rekening te houden met praktische of inhoudelijke beperkingen. Veel aandacht gaat uit naar de overdraagbaarheid van de methodiek, zodat in de toekomst ook andere musea er gebruik van kunnen maken.

Meer zintuigen
Het is onze missie altijd een optimale ervaring van kunst te bieden aan een gevarieerd publiek, daarom zijn wij de afgelopen jaren bewust gaan inzetten op het versterken van de persoonlijke bezoekerservaring en de multisensorische vormen van kennisoverdracht. Voorbeelden zijn projecten als Art Rocks, waarin muzikanten hun persoonlijke relatie tot een kunstwerk overbrengen in een liedje of Dancing Museums waarin embodiment een belangrijke rol speelt. Ook in rondleidingen en tentoonstellingen voor (jonge) kinderen maakt Boijmans veelvuldig gebruik van multizintuigelijke vormen van kennisoverdracht, zoals voelen, muziek, geuren, inbeelding of fysieke beleving. Deze ervaringen neemt het museum mee bij het ontwikkelen van aanbod voor mensen met een visuele beperking.

Organisatie
Oren en ogen tekort is een project van Mikxs in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen.  Met dit project zijn wij één van de drie genomineerden van de RAAK-stimuleringsprijs 2017. Het geldbedrag van de RAAK-stimuleringsprijs maakt het mogelijk mensen met een visuele beperking een rijke kunstbeleving in het museum te bieden. Stemmen kan tot 10 september 2017 op de site van de RAAK-stimuleringsprijs.

Ongezien Boijmans

Zelf deelnemen? 

Op de derde zondag van de maand om 15.00 uur kun je een rondleiding volgen langs een aantal hoogtepunten in de collectie van het museum, speciaal gericht op blinde en slechtziende bezoekers. Voor meer informatie en tickets, klik hier.