:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
6 May 2024

Nu online: catalogus Italiaanse tekeningen

De collectie Italiaanse tekeningen (1400-1600) in Museum Boijmans Van Beuningen is de afgelopen zes jaar onderzocht door wetenschappers en conservatoren uit Europa en de VS. De resultaten van dit project zijn nu beschikbaar op onze website, waar ruim 380 tekeningen kunnen worden onderzocht via afbeeldingen en wetenschappelijke teksten. Veel van deze tekeningen verschijnen voor het eerst online.

Museum Boijmans Van Beuningen bezit een collectie Italiaanse renaissancetekeningen van wereldklasse met werken van Leonardo da Vinci, Michelangelo en Raphael. Vooral tekeningen uit Venetië en Florence zijn goed vertegenwoordigd, met ruim 400 tekeningen van Fra Bartolommeo en groepen studies uit de ateliers van Benozzo Gozzoli, Jacopo Tintoretto en Paolo Veronese.

Dankzij een genereuze subsidie van de Getty Foundation als onderdeel van het Getty Paper Project heeft het museum dit belangrijke maar relatief onderbelichte deel van de collectie kunnen onderzoeken. Tijdens dit onderzoek zijn er verschillende nieuwe ontdekkingen gedaan. De collectie bevat nu nieuw toegeschreven tekeningen van Pontormo, een schilder wiens werk centraal stond in het Florentijnse maniërisme; de Venetiaanse schilder Jacopo Bassano; de vijftiende-eeuwse Toscaanse frescoschilder Parri Spinelli; en de Florentijnse schilder Niccolo Gerini. Tot de collectie Boijmans behoren ook belangrijke en zeldzame tekeningen van de beeldhouwer Donatello, de landschapsschilder Giorgione en een groep studies op perkament uit het begin van de vijftiende eeuw van Pisanello, die nu allemaal beschikbaar zijn op onze website. Verder is in de catalogus een essay opgenomen over de geschiedenis van de collectie.

Om de afronding van dit ambitieuze project te vieren zijn van 12 oktober 2024 - 12 januari 2025, 120 hoogtepunten uit de Italiaanse renaissancetekeningen te zien in Fondation Custodia in Parijs. Een verdere selectie Italiaanse tekeningen zal te zien zijn in Depot Boijmans Van Beuningen vanaf november 2024.