:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Mensbeelden uit collectie opgenomen in Erasmus MC

Vanaf 9 september kunnen patiënten en bezoekers van het Erasmus MC in Rotterdam genieten van een vijftal topstukken uit de beeldenverzameling van Boijmans.

Eind juli is een selectie mensfiguren naar het naastgelegen ziekenhuis overgebracht. Dit sluit aan bij de dagelijkse praktijk van het ziekenhuis waarbij het menselijk lichaam centraal staat. Met de tentoonstelling ‘Mensbeelden - Kracht & Kwetsbaarheid’ wordt de kracht en kwetsbaarheid van het lichaam gevierd.

Zesde tentoonstelling in de reeks van elf tentoonstellingen bij de buren

In het kader van de grootscheepse renovatie en vernieuwing van Museum Boijmans Van Beuningen blijft een deel van de museumcollectie zichtbaar bij buurtmusea en instellingen onder de noemer: ‘Boijmans bij de Buren’. De tentoonstelling ‘Mensbeelden - Kracht & Kwetsbaarheid’ in het Erasmus MC is de zesde in de reeks van elf tentoonstellingen.

Vier van de vijf menssculpturen uit de museumcollectie zullen de overdekte tuin van het ziekenhuis sieren. Om welke vier sculpturen het gaat, blijft een geheim tot de opening. De iconische metershoge gietijzeren reus ‘Grosse Geister (Figur Nr. 8)’ van kunstenaar Thomas Schütte heet de bezoeker van het Erasmus MC vanaf heden een warm welkom bij de RG 101H ingang (vlakbij het atrium). In het ziekenhuis, waar het menselijk lichaam hoofdzaak is, wordt met deze tentoonstelling de kracht en kwetsbaarheid van het lichaam gevierd. De voltallige museumcollectie (ca. 151.000 kunstwerken) komt in 2021 bijeen in het dan te openen Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste volledig publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld.  

“Een goede buur is beter dan een verre vriend. Toen onze medewerking werd gevraagd, was de kunstcommissie onmiddellijk enthousiast, vooral omdat de tentoonstelling krachtige mensen uitbeeldt die emoties uitstralen die goed passen binnen de muren van ons ziekenhuis. Als je de beelden ziet zal je dat direct herkennen. Wij hopen dat onze patiënten en medewerkers de tentoonstelling waarderen en er troost of afleiding in vinden.”

Prof.dr. Jan van Saase, internist Erasmus MC en lid van de kunstcommissie.

De tentoonstelling ‘Mensbeelden - Kracht & Kwetsbaarheid’ in het Erasmus MC is te zien van 9 september 2019 tot en met 28 mei 2021.

Boijmans bij de Buren

Tijdens de komende renovatie en vernieuwing van Museum Boijmans Van Beuningen blijft de collectie zichtbaar en toegankelijk in Rotterdam. De collectie van Boijmans waaiert uit over Rotterdam. Zo’n 500 topstukken vinden bij acht buurlocaties in elf fantastische tentoonstellingen een plek onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Bij de gastlocaties ontstaan nieuwe dwarsverbanden en ontmoetingen tussen de collectie van Boijmans en die van de buur. Zo laat het Maritiem Museum een selectie zeegezichten zien en komen topstukken van onder andere Kandinsky terecht bij het Chabot Museum aan de overkant van de straat. Zo hoef je de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen niet te missen tijdens de renovatie van het museumgebouw.

‘Boijmans bij de Buren’ is mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad. Bekijk het actuele programma bij de buren op de website.

Boijmans bij de Buren

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: