:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
6 September 2022

Maya zoekt een partner. Op wie stem jij?

In het nieuwe onderzoeksproject Family of Objects wordt de Boijmans collectie als een grote familie bekeken. Het doel van dit project is om samen met het publiek nieuwe relaties in de collectie boven water te halen en in dialoog de bijbehorende verhalen te zoeken, te bedenken en te vertellen.

De eerste fase is gestart met Maya, een kunstwerk van de keramiste Erna Aaltonen. Maya wil graag haar familie uitbreiden en is op zoek naar een partner. Met input van leerlingen van de Mariaschool, Melanchthon Schiebroek en bewoners van Borgsate hebben we een selectie van dertien potentiële partners gemaakt. Wie is jouw favoriet? Stemmen kan van 6 september tot en met 6 november via de depotapp of website. De bekendmaking van Maya's partner volgt daarna. 

Onthulling Maya in Depot Boijmans Van Beuningen
Onthulling Maya in Depot Boijmans Van Beuningen
Erna Aaltonen, Maya, 2004, collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Aankoop met steun van Mondriaan Fonds 2005
Erna Aaltonen, Maya, 2004, collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Aankoop met steun van Mondriaan Fonds 2005 Meer informatie

Nieuw publieksprogramma in het depot: Family of Objects

Wat verbindt de collectie van Boijmans met elkaar? Dit onderzoeken we in Family of Objects. Dit is een twee en half jaar durend publieksprogramma waarbij we in co-creatie met bezoekers en een aantal vaste partners de collectie onderzoeken in termen van familierelaties.  

Onze museumcollectie telt 154.000 (kunst)objecten: wereldberoemde topstukken én vergeten parels met verhalen die de moeite waard zijn. De collectie Boijmans is een gedeelde rijkdom van iedere Rotterdammer, en tegelijkertijd reikt het belang ervan tot ver over de grens. Door de collectie te bekijken als een grote familie ontstaat een open speelveld. Soms liggen familiegelijkenissen voor de hand, bijvoorbeeld omdat kunstwerken bij een serie horen of door dezelfde kunstenaar zijn gemaakt. Andere relaties zijn vaak onderbelicht. Het doel van Family of Objects is om deze nieuwe relaties samen boven water te halen en in dialoog de bijbehorende verhalen te zoeken, te bedenken én te vertellen.  Ook hopen we nieuwe manieren te vinden om de collectie te presenteren. 

Family of Objects bestaat uit vijf rondes met verschillende thema’s. Elke ronde duurt een half jaar waarin deelnemers (publiek en staf) een stamboom van collectiestukken maken. Feitelijke informatie en wetenschappelijke kennis worden verweven met associatieve inzichten en verbeeldingskracht.  Zo hopen de museummedewerkers de collectiestukken nog beter te leren kennen en de band tussen collectie en publiek te versterken. Family of Objects valt op verschillende plekken en media te zien en te beleven: in het depot, de depot-app, Boijmans Hillevliet, de socials, en op de website. 

Lees meer

Met dank aan

Family of Objects wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.