:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
1 June 2021

Inhuizing collectie gestart

In de komende drie maanden worden uit vijf externe depots circa 154.000 kunstobjecten verhuisd naar het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en daar op hun nieuwe plek geplaatst. De gigantische kunstverhuizing, bestaande uit 172 jaar verzamelen van zeven eeuwen schilderijen, tekeningen, sculpturen, designobjecten en andere kunstitems, is gestart.

De deuren van het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld openen over vijf maanden, op zaterdag 6 november. Tot het moment van opening wordt naast de verhuizing onder meer gewerkt aan het inrichten van de vitrines en presentatieruimtes, het afbouwen van het restaurant en het trainen van personeel. 

Verhuizing

Bijna vier maanden lang rijden vijf dagen per week transportwagens vanaf de externe depots in binnen -en buitenland naar het nieuwe depot. In totaal worden 216 ritten gemaakt met 22m3 vracht om de 154.000 kunstwerken (4500m3 inclusief twintig procent verpakkingsmateriaal) te vervoeren. Waarbij geldt dat sommige kunstwerken de gehele vrachtwagen innemen en andere (zoals prenten en tekeningen in dozen) met duizenden tegelijkertijd kunnen worden vervoerd. 

Voorbereiding

Twee jaar voorafgaand aan de verhuizing is gestart met het opmeten van alle objecten in 3D zodat zeker is dat ze in alle nieuwe stellingen en rekken passen. Vervolgens heeft ieder kunstobject een vaste standplaats toegewezen gekregen op een bepaald rek of bepaalde plank. Alle voorwerpen kunnen rechtstreeks op deze van tevoren bepaalde plek in het nieuwe depot worden geplaatst, omdat de planken en stellingen al op de juiste hoogte zijn aangebracht. Op basis van het materiaal (zoals glas, keramiek, textiel, hout, metaal, plastic) en formaat hebben alle objecten een label met kleurcode gekregen. In totaal zijn er 14 kleuren die overeenkomen met de 14 opslagcompartimenten in het depot. Bij aankomst van een kunsttransport is bij uitpakken direct duidelijk in welk compartiment het betreffende object thuishoort. Hierbij geldt dat kunstwerken die hetzelfde zijn, op dezelfde manier worden behandeld en een vrachtwagen altijd wordt gevuld met een bepaalde kleur.