:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
29 January 2024

Family of Objects in volle gang

De derde fase van Family of Objects is afgerond. Museum Boijmans Van Beuningen werkte samen met de familie Timisela en fotograaf Anne Claire de Breij, met als eindresultaat een dubbel familieportret. Het programma toont de dynamiek van publieksparticipatie binnen Depot Boijmans Van Beuningen.

Het museum was geruime tijd op zoek naar de perfecte familie om het programma mee te vervolgen. Uiteindelijk is de familie Timisela uitgekozen: opa Fred, vader Henry, dochter Elly-Jalea, en zoon LeDerrick. De familie kwam op gesprek, en leerde elkaar beter kennen via workshops. Vervolgens heeft elk familielid met hulp van de registrars van het museum een collectiestuk uitgekozen dat het best bij hen past.

Ontmoet de Timisela's

Fred Timisela, gepensioneerd chef-kok, haalt zijn inspiratie uit de natuurlijke vormen in het leven. Zijn motto: het oog eet ook. Fred is afgebeeld met een zilveren fruitschaal uit 1925 van Carel Begeer. De vorm is ongebruikelijk en lijkt op een abstracte sculptuur. Fred houdt van abstracte vormgeving en herkent zich daarom in de fruitschaal. 

Henry Timisela ziet zichzelf als een kleurrijke vogel. Hij is afgebeeld met een waaier, afkomstig uit het begin van de 20e eeuw, gemaakt door een onbekende kunstenaar, en aan ons geschonken in 1974. Henry herkent zich in de vrolijke en flamboyante uitstraling van de waaier. 

Elly-Jalea Timisela speelt viool en houdt van zingen en dansen. Ze is afgebeeld met Microphones, een installatie uit 1997 van Antonietta Peeters. Als Elly-Jalea zingt, krijgt ze een gevoel van vrijheid. Vandaar dat deze installatie haar persoonlijkheid vertegenwoordigt. 

LeDerrick Timisela is de bemoeial van de familie, avontuurlijk en speels, af en toe wat ruig. Hij is afgebeeld met Boris van Berkums sculptuur uit 2011, Venus Pop Grotto. Het object is gemaakt van suikerpasta, en heeft boven op een Venus. LeDerrick herkent zijn speelse karakter in dit sculptuur.

Family of Objects

Family of Objects is een langdurig publieksprogramma waarin het museum de collectie ziet als grote familie, en op zoek gaat naar verborgen relaties. Tijdens een bezoek aan het Depot vind je meer informatie over het project via de depotapp. In de volgende fase werkt het museum samen met spoken word artiest - én Zuid. Boijmans Van Beuningen fellow - Kenny Gomes. 
 

Meer over Family of Objects

Family of Objects wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds en Het Cultuurfonds.

Fotografie: Anne Claire de Breij