:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
20 September 2018

Drie podcasts ANIMA MUNDI nu te beluisteren

In een serie van drie podcast-afleveringen vertelt gastconservator Hans van der Ham over verschillende onderwerpen uit de tentoonstelling ‘ANIMA MUNDI’.

Emotionele relaties met robots, kunstwerken, objecten en het verlangen naar eeuwig leven: het is mens eigen, van alle tijden en terug te vinden in verschillende kunstdisciplines. Museum Boijmans Van Beuningen toont tot en met 23 september hoe kunst levensecht wordt aan de hand van uiteenlopende ‘bezielde’ voorwerpen.

Wereldziel

Het ontstaan van de emotionele band tussen mensen en dode materie, de neiging om grenzen te verkennen en hoe de mens van oudsher objecten wil bezielen; het wordt inzichtelijk gemaakt in ANIMA MUNDI (letterlijk wereldziel). Twee jaar lang deed Hans van der Ham onderzoek naar dit onderwerp en in deze tentoonstelling brengt hij kunstwerken en artefacten uit verschillende historische gebieden samen met voorbeelden uit de hedendaagse kunst en wetenschap. Gastconservator Hans Van der Ham: “De huidige androids zouden nu niet gebouwd kunnen worden zonder de in de renaissance begonnen anatomische studie. Door de eeuwen heen heeft men een ziel willen toekennen aan materie.”  ANIMA MUNDI laat kunstwerken uit heden en verleden zien in de context van etnografica, alchemie, anatomie, biotechnologie en robotica. Verdeeld over zes aansluitende zalen worden films, robots, tekeningen, boeken, schilderijen en sculpturen getoond.

ANIMA MUNDI

Nu ben ik weg maar er is geen afstand

tussen ons

vloeit

trilt

zindert

alles

is verbeelding.

Hans van der Ham in ANIMA MUNDI. Foto: Isabelle Boon
Hans van der Ham in ANIMA MUNDI. Foto: Isabelle Boon
Hans van der Ham in ANIMA MUNDI. Foto: Isabelle Boon
Hans van der Ham in ANIMA MUNDI. Foto: Isabelle Boon
Hans van der Ham in ANIMA MUNDI. Foto: Isabelle Boon
Hans van der Ham in ANIMA MUNDI. Foto: Isabelle Boon

Podcasts ANIMA MUNDI

Aflevering 1
Gastconservator Hans van der Ham over anatomie, alchemie, robotica en biotechnologie

Wie zijn wij? Wat onderscheidt ons, levende wezens, van dode materie? Dit soort vragen onderzoekt kunstenaar Hans van der Ham in de tentoonstelling ANIMA MUNDI. Als gastconservator laat hij de bezielende kracht van de mens zien. In deze aflevering gaat hij in op anatomie, alchemie, robotica en biotechnologie. Hoe gaan mensen hier door de geschiedenis mee om?

Aflevering 2
Gastconservator Hans van der Ham over niet-westerse kunst

Gastconservator Hans van der Ham laat zien dat wij van oudsher proberen om de grenzen te verleggen. In deze aflevering vertelt Hans over niet-westerse kunst. Waarom hebben we rituelen nodig en welke rol speelt kunst daar in?

Aflevering 3
Gastconservator Hans van der Ham over spiritualiteit en bezieling in kunst door de eeuwen

Hans neemt ons mee op reis door de tijd aan de hand van de tentoonstelling. Hoe is de beleving van kunst veranderd door de eeuwen?

Afsluitende themamiddag met rondleiding op 23 september

Op zondag 23 september geven verschillende experts hun kunstzinnige en filosofische visie op de thematiek van de tentoonstelling ANIMA MUNDI: de bezielende kracht van de mens.

Gastconservator Hans van der Ham stelde in Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling ANIMA MUNDI samen. Tijdens de themamiddag bespreken Pim Haselager, Johan Tahon, Stijn Bussels en Wouter Welling de thematiek van de tentoonstelling vanuit verschillende invalshoeken waarbij er alle ruimte is voor vragen van het publiek. Hans van der Ham zal naast een introductie op de tentoonstelling ook een afsluitende rondleiding door ANIMA MUNDI verzorgen.

Toegang tot de themamiddag kost €5 exclusief entreeticket tot het museum.