Previous Next Facebook Instagram Twitter Back to top

Change the Foodsystem - Boijmans bespaart

#ChangeTheFoodSystem – Sinds de start op 14 oktober van de plantaardige ‘Change the System menukaart’ is Museum Boijmans Van Beuningen hard op weg om de footprint van het restaurant ‘Het Paviljoen’ te verminderen. Met ‘Change the System X Change the Foodsystem’ toont Boijmans de ambitie om de wereld te veranderen. Hoeveel hebben we in de eerste maand bespaard? En wat betekent dat nu precies?

Het horecateam van Museum Boijmans Van Beuningen heeft in samenwerking met zes studenten van de Food Quality and Design Group van Wageningen University & Research de volledig plantaardige ‘Change the System’ menukaart opgesteld. Bij het samenstellen van de gerechten is rekening gehouden met: het verminderen van de carbon footprint, het minimaal houden van waste, gebruik van lokale en-seizoenproducten uit Nederland, de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen én lekker eten.

Tussenstand november

Samen met onze gasten hebben we tijdens de eerste maand met de vernieuwde gerechten 914.177 liter water bespaard ten opzichte van de oude menukaart. Hoeveel is 914.177 liter water? Om je een voorstelling te kunnen maken: 914.177 liter water staat gelijk aan 2,2 gevulde Kubuswoningen óf 72 dagen non-stop douchen.


Met de ‘Change the System’ menukaart hebben we niet alleen water bespaard, ook hebben wij de CO2 uitstoot aanzienlijk verminderd. Deze besparing hebben we doorberekend naar ‘niet gereden’ kilometers met de auto. In totaal is dat 12.094 kilometer, oftewel 24 (!) keer van Rotterdam naar Parijs.