:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
18 January 2021

Bouwgrond: online première donderdag 21 januari om 20.15 uur

Op donderdag 21 januari om 20.15 uur gaat op het Boijmans YouTube-kanaal de film Bouwgrond in première. Rotterdamse Poëet M. schreef de tekst ‘Bouwgrond’, muzikant Winterdagen maakte de muziek en filmmaker Ruben Hamelink maakte in coproductie met Connie Janssen Danst een gelijknamige film als een visuele verrijking bij het muziekstuk. ‘Rotterdam is een eindeloos transformerende stad, waarin de bouw niet alleen nieuwe iconen creëert, maar zelf het grootste icoon is.’

Terwijl de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen de eindfase nadert en de inrichting inmiddels in volle gang is, voert dit bijzondere project de kijker mee terug naar het de start, toen het depot nog bouwgrond was. Depot Boijmans Van Beuningen maakt bij veel Rotterdammers iets los. Verbazing en nieuwsgierigheid, maar ook trots en inspiratie. Voor de opname van de film van Hamelink werd muziek van Winterdagen en tekst van M. samengevoegd met dans van Connie Janssen Danst. De dansers representeren de stadsbewoners en weerspiegelen herkenbare plekken in de stad. ‘Bouwgrond’ is een coproductie met Conny Janssen Danst, gesteund door de gemeente Rotterdam Fonds Visuele Kunsten.

De start

Rotterdamse Poëet M. en muzikant Winterdagen lieten zich in 2017 op uitnodiging van het festival Parfum de BoemBoem inspireren door de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, waarvan op 17 maart 2017 de eerste paal in de grond werd geslagen. Ze bezochten de bouwplaats, ontmoeten de makers en leerden het verhaal achter het depot en kregen een gevoel bij de architectuur en de geschiedenis van het gebied. Winterdagen maakte de compositie op de tekst van M. Tijdens Parfum de BoemBoem in 2017, het MOMOFestival in 2018 en de Hoogste Punt viering in 2019 werd het lied voorgedragen op de bouwplaats van het depot.

Online première

In verband met de lockdown kon de filmpremière in filmhuis KINO niet doorgaan en is besloten het project online te presenteren. Op donderdag 21 januari om 20.15 uur gaat het project live en kan iedereen het online bijwonen. Na afloop kan men via YouTube live chatten met de makers. Via een Facebookevent worden geïnteresseerden op de hoogte gehouden en worden mooie beelden gedeeld.

Fragment uit de tekst

De stad en Boijmans, onafscheidelijk hand in hand.
De bodem gezien, dus onuitputtelijk Rotterdam.
Het vooraanzicht is zijaanzicht, beeldend volledig.
Rondom is rijkdom, spiegelklank van vreugde.
Kom, en dans mee naar boven.
Tot het dakterras, en ieder stuk magie langszij is gekomen.
Dagenlang staren tot ik ieder object als mij zal dragen.
Meer dan mens kan maken, schatkamerverhalen.
Nieuw Depot Boijmans Van Beuningen Rotterdam,
hier plukt de hele wereld zijn vruchten van.
Een cadeau aan de stad, dus laten we uitpakken.

Depot

Depot Boijmans Van Beuningen is een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en de Stichting De Verre Bergen. Het depot is ontworpen door MVRDV en gebouwd door BAM Bouw en Techniek. In het najaar van 2021 opent het depot zijn deuren voor het publiek en worden bezoekers ondergedompeld in de wereld achter de schermen van een museum.