:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
28 April 2018

Slow Art: Boijmans X CHIPS

Wat gebeurt er als je langer dan de gemiddelde negen seconden naar een kunstwerk kijkt? De tijd vergeet en je laat meenemen en door een kunstwerk?

Op 14 april was het internationale Slow Art Day, Museum Boijmans Van Beuningen verbeeldde in aanloop naar deze dag samen met het Rotterdamse collectief CHIPS antwoorden op deze vraag in een zesdelige miniserie. De tentoonstelling ‘Kunst van formaat – De collectie XL vanaf de jaren vijftig’ fungeerde als podium voor de uiteenlopende ervaringen van de creatieve inspirators uit de community van CHIPS.

Slow Art in Museum Boijmans Van Beuningen
Gemiddeld kijken mensen 9 seconden naar een kunstwerk. In tijden van Instagram en andere social media lijkt dit een normaal gegeven. Maar wat gebeurt er als je langer kijkt en het kunstwerk je iets nieuws toont, een ervaring geeft of een emotie oproept? Afgelopen zomer presenteerde Museum Boijmans Van Beuningen een nieuwe collectieopstelling ‘De collectie als tijdmachine’ die het slow watchen bevordert. De tentoonstelling ‘Kunst van formaat – De collectie XL vanaf de jaren vijftig’ is een verlengde van de vaste collectieopstelling van het museum. De grootte van de kunstwerken is een extra uitnodiging om langer stil te staan bij een kunstwerk en je te laten raken.

Foto's: Suzanne Koopstra
Foto's: Suzanne Koopstra

Slow Art w/ CHIPS
Voor de campagne lieten jonge creatieven – van Lianne Kersten, schrijfster voor o.a. i-D vice tot Stacii Samidin, een bekende documentaire fotograaf – zich inspireren door de XL werken uit de tentoonstelling – van Jean-Michel Basquiat tot Jim Shaw. Hun reacties zijn oprecht, kwetsbaar en weerspiegelen hun persoonlijke kijk op kunst. We presenteerden ook een extended version met Tim Wes en Lissa Brandon. Tim Wes, artiest en ooit getekend door Universal en Lissa Brandon, stylist met een uitgesproken stijl die o.a. werkte met Anderson .Paak, vertaalden hun inspiratie naar een nieuw concept.

© Lissa Brandon

Boijmans X CHIPS
De samenwerking met CHIPS is er een die niet direct voor de hand ligt, maar wel vernieuwende beelden oplevert. CHIPS is een Rotterdams creatief collectief dat hun unieke en eigen kijk verbeeldt in video’s gekenmerkt door rauwheid. In de miniserie vangen ze persoonlijke inzichten en creatieve uitingen van zeven persoonlijkheden. De serie laat zien dat kunst herinneringen kan oproepen, nieuwe werelden kan ontsluiten of inspiratie kan triggeren.

De tentoonstelling ‘Kunst van formaat – De collectie XL vanaf de jaren vijftig’ was tot en met zondag 29 april 2018 te zien.