Previous Next Facebook Instagram Twitter Back to top
10 februari 2018 t/m 29 april 2018

Kunst van formaat

Zo’n 60 werken met formaat XL zijn van 10 februari tot en met 29 april 2018 te zien in de Bodon zaal van Museum Boijmans Van Beuningen. Gastconservator Carel Blotkamp maakte een gevarieerde selectie uit de allergrootste werken van het museum voor de tentoonstelling ‘Kunst van formaat – De collectie XL vanaf de jaren vijftig’.

Te zien zijn onder andere Driftwood circle van Richard Long, Notung van Anselm Kiefer en D’red Dwarf, B’lack Hole, 2010 van Jim Shaw. De enorme werken, soms wel 5 meter hoog en 6 meter breed, zijn gemaakt vanaf de jaren vijftig. Vanwege het grote formaat worden ze weinig vertoond en konden ze geen plek krijgen in ‘De collectie als tijdmachine’. Daar komt nu verandering in.

Het past maar net

Schilderijen die een hele wand beslaan, zaalvullende sculpturen en installaties: vandaag de dag vinden we kunstwerken van extreem groot formaat heel gewoon. Maar in 1935, als Museum Boijmans van Beuningen wordt geopend, zijn zulke werken nogal ongebruikelijk en er is bij de bouw dan ook geen rekening mee gehouden. De zalen en kabinetten zijn intieme ruimtes, vergelijkbaar met kamers in woonhuizen. In de jaren zeventig heeft het museum, net als talrijke andere musea van oudere datum, een nieuwe vleugel laten aanbouwen om meer ruimte te creëren voor de uitdijende collectie en voor tentoonstellingen; ruimte vooral ook die onderdak kan bieden aan kunst van formaat.

‘De collectie als tijdmachine’, de presentatie van de museumcollectie die gastconservator Carel Blotkamp heeft gemaakt voor de periode 2017-2018, beslaat alle zalen van de eerste verdieping van de oudbouw. Het is onmogelijk om daar heel grote formaten te tonen, eenvoudig omdat de deuropeningen niet groot genoeg zijn. Als completering van deze presentatie wordt van 10 februari tot 29  april 2018 in de grote bovenzalen van de nieuwbouw een selectie van ruim 50 grote werken uit de museumcollectie getoond, onder de titel 'Kunst van formaat. De collectie XL vanaf de jaren vijftig'. Ze zijn min of meer chronologisch gegroepeerd, in overeenstemming met de indeling van kunst na 1945 binnen ‘De collectie als tijdmachine’. 

De tentoonstelling is te zien van 10 februari 2018 tot en met 29 april 2018.