:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Digitalisering

Museum Boijmans Van Beuningen werkt aan het digitaliseren en ontsluiten van de totale museumcollectie. Doel hiervan is de toegankelijkheid van de diverse collecties te vergroten. Op dit moment is ruim een kwart van de gehele museumcollectie online ontsloten.

The Museum System (TMS), herijking en fotografie

Het museum maakt voor de registratie en ontsluiting van haar collectie gebruik van The Museum System (TMS). Het museum werkt van 2014 tot juli 2018 aan de herijking van de collectie. Het project omvat de gehele collectie met uitzondering van de werken op papier. Door dit project is binnenkort een groot deel van de objecten uitvoerig en met up-to-date gegevens in TMS geregistreerd en kunnen de stukken -met in ieder geval een registratie foto- online worden gepubliceerd. De gegevens voor de website Collectie Boijmans Online die in 2016 gelanceerd is, worden namelijk uit TMS gegenereerd. Ook start het museum met een grootschalig fotografieproject met als doel zoveel mogelijk objecten professioneel te laten fotograferen. Het Documentatiecentrum besteedt vanwege deze projecten extra aandacht aan auteursrecht. Voordat de objecten online getoond kunnen worden dienen de afbeeldingen ervan rechtenvrij gemaakt te worden. Het doel is dat – uiteindelijk – de gehele collectie digitaal toegankelijk zal zijn.

Digitising Contemporary Art (DCA)

Van 1 januari 2011 tot 2013 werkt Museum Boijmans Van Beuningen aan het project DCA (Digitising Contemporary Art for Europeana). Binnen dit Europese digitaliseringsproject fotografeerde het museum 425 belangrijke installaties, sculpturen en assemblages van hedendaagse kunstenaars. Deze kunstwerken zijn nu toegankelijk voor een breed publiek via de website Europeana. Museum Boijmans Van Beuningen presenteert meer dan 5.000 kunstobjecten op Europeana. Deze portal geeft het publiek toegang tot het digitale culturele erfgoed in bezit van Europese musea, bibliotheken, archieven en audiovisuele verzamelingen.

ALMA - Afbeelding Linkt Met Artefact

In 2011 lanceert Museum Boijmans Van Beuningen de website alma.boijmans.nl. In 2016 is deze website geïntegreerd in Collectie Boijmans Online. ALMA koppelt afbeeldingen van pre-industriële gebruiksvoorwerpen die dateren uit de late middeleeuwen tot en met de 19de eeuw op schilderijen en prenten aan voorbeelden van vergelijkbare materiële objecten. In de ALMA Database kan uitgebreid worden gezocht naar deze relaties en in de ALMA Showcase worden diverse resultaten van onderzoek gepubliceerd. Zie de pagina over ALMA op Collectie Boijmans Online.