:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Diverse groepen figuren

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Specificaties

Titel Diverse groepen figuren
Materiaal en techniek Pen in bruine inkt, bruin en grijsgroen gewassen, kaderlijnen met de pen in bruine inkt
Objectsoort
Tekening > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte 186 mm
Breedte 326 mm
Makers Tekenaar: Anoniem
Werkplaats van: Jan Brueghel (I)
Inventarisnummer MB 1693 (PK)
Credits Uit de nalatenschap van F.J.O. Boijmans, 1847
Collectie Tekeningen & Prenten
Verwervingsdatum 1847
Vervaardigingsdatum in circa 1600-1625
Signatuur geen
Watermerk geen (vV, 9P)
Conditie foxing, gedoubleerd, papier- en lijmresten (verso)
Inscripties 'I Breugel' (linksonder, in potlood), '3' (verso, middenboven, in potlood), '45 / Breugel 81' (verso, middenonder, in potlood)
Verzamelaar F.J.O. Boijmans
Merkteken Museum Boymans (L.1857)
Herkomst F.J.O. Boijmans (1767-1847), Utrecht; gelegateerd aan de stad Rotterdam in 1847
Tentoonstellingen geen
Onderzoek Toon onderzoek Nederlandse tekeningen uit de vijftiende en zestiende eeuw
Literatuur Cat. 1852, nr. 186 (als Jan Brueghel); Cat. 1869, nr. 45; Cat. 1901, nr. 84 (fl. 100,-); Collection Catalogue 2012 (online)
Materiaal
Object
Techniek
Bruin gewassen > Wassen > Gewassen > Tekentechniek > Techniek > Materiaal en techniek
Geografische herkomst Zuidelijke Nederlanden > Nederlanden > West-Europa > Europa

Zie je iets wat niet klopt of heb je aanvullende informatie over dit werk? Stuur ons een berichtje

Entry bestandscatalogus Vroeg Nederlandse tekeningen uit de 15e en 16e eeuw

Auteur: Yvonne Bleyerveld

Dit blad toont zeventien figuren, die in groepjes over het blad verdeeld zijn. Links op de voorgrond staat een man die we op de rug zien. Twee vrouwen met een meisje aan de hand en vergezeld door een hond, zijn gekleed in huiken – capevormige mantels die over het hoofd gedragen werden. Naast hen staat een vrouw met een kind op de arm, gevolgd door  twee drijvers met een hond. Rechts in de hoek staat een bedelaar op het punt een steen te gooien.

Linksboven lijken twee mannen, van wie er een zijn hoed verliest, samen te ruziën. Daarnaast lopen twee vrouwen met een meisje, wier kleding een stuk eenvoudiger is dan die van het meisje op de voorgrond. De staande man naast hen is mogelijk dezelfde man als op de voorgrond, gelet op zijn kleding en zijn tas met schouderband. Ten slotte volgen drie heren achter een tafel of borstwering. De figuren zijn vormgegeven met bruine wassingen, terwijl grijsgroen gewassen partijen de grond aanduiden waarop zij zich bevinden.

Sommige van de uitgebeelde figuren worden in verband gebracht met Brueghels geschilderde werk en dat van zijn werkplaats. Zo zijn de vrouwen met het meisje aan de hand en de vrouw met het kind op de arm vrijwel identiek aan de figuurgroepen die Jan Brueghel als stoffage aanbracht in enkele kerkinterieurs van Hendrik van Steenwijck de Jonge (1580/82-1649).1 De twee drijvers met hun lange stokken komen voor op diverse landschappen van Joos de Momper (1564-1635), die Jan Brueghel van figuurtjes voorzag.2 Dit doet vermoeden dat deze tekening in Brueghels atelier ontstond en dienst deed als beelddocumentatie, waarvan door Brueghels medewerkers naar believen figuurtjes konden worden overgenomen ter stoffering van schilderijen die in het atelier werden gemaakt.

Noten

1 Bijvoorbeeld: Gezicht op het interieur van de kathedraal van Antwerpen, Budapest, Szépmüvészeti Múzeum, inv. nr. 579, zie Essen/Antwerp 1998, nr. 91, als ca. 1609. Voor kerkinterieurs met vergelijkbare vrouwen en kinderen, zie Ertz 2008-2010, dl. IV, nr. 597, nr. 600.

2 Bijvoorbeeld Ertz 2008-2010, dl. IV, nrs. 771, 774, 780, 781. We treffen ze ook aan op een tekening in de collectie Maida and George Abrams op naam van Brueghel, met diverse studies van figuren en dieren, zie London/Paris/Cambridge 2002, nr. 36. Marijn Schapelhouman suggereerde dat de twee mannen ontleend zijn aan Sebastiaan Vrancx (mondelinge mededeling, mei 2011).

Toon onderzoek Nederlandse tekeningen uit de vijftiende en zestiende eeuw
Toon catalogustekst Verberg catalogustekst

Alles over de maker