:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Bilanz (früher war alles besser)

Bilanz (früher war alles besser)

Maurice Thomassen (in 2002)

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

De aap is door de eeuwen heen veelvuldig afgebeeld. In de westerse kunst staat het dier onder meer symbool voor wellust. Met zijn schilderij 'Bilanz (früher war alles besser)' refereert Maurice Thomassen aan deze traditie. Hij schilderde een bonobo die onbeschaamd wijdbeens poseert.

Het schilderij is in een voor Thomassen kenmerkende stijl opgezet. De kunstenaar werd eens getypeerd als materiaalfetisjist omdat hij laag over laag in een mix van technieken schildert, met zowel natuurlijke als synthetische materialen. Voor dit werk heeft hij de apenvacht geschilderd met oploskoffie en siliconenkit, waardoor het huidoppervlak uit afwisselend doffe en glanzende vlakken is opgebouwd.

Thomassen omschrijft zijn aanpak zelf als ‘mechanisch terugphotoshoppen’, waarmee hij doelt op de oorspong van zijn beelden en op zijn handmatige werkwijze. Hij ontleent zijn motieven vaak aan kranten- of tijdschriftfoto’s die een actueel, sociaal-politiek onderwerp hebben. Dit beeldmateriaal (re)construeert hij in zijn schilderijen tot een compositie die inhoudelijk en visueel overeenstemt met hetgeen hij tot uitdrukking wil brengen.

Ook het motief van 'Bilanz (früher war alles besser)' is gebaseerd op een nieuwsfoto. Het begeleidende artikel beschreef de relatie tussen het sociale en seksuele gedrag van de bonobo. De aapsoort blijkt letterlijk volgens het adagium make love not war te leven: conflicten binnen de gemeenschap worden opgelost met seks, en niet met geweld. De bonobo staat samen met de chimpansee van alle diersoorten het dichtst bij de mens. De paradijselijke staat van zijn verre voorouder heeft de mens echter ver achter zich gelaten; vroeger was alles beter.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Bilanz (früher war alles besser)
Materiaal en techniek Acrylbinder, casseinetempera, olieverf, oploskoffie, pigment en siliconenkit op doek
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot

Alles over de maker

Maurice Thomassen

Tegelen 1967

Bekijk het volledige profiel