:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Zonder titel

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

De Rotterdamse kunstenaar Mathieu Ficheroux, opgeleid als huisschilder en grafisch ontwerper, legde zich in de jaren vijftig volledig toe op het autonome schilderen. Hij werd in eerste instantie beïnvloed door het abstract-expressionisme en maakte pasteuze schilderijen, die doen denken aan het werk van stads- en tijdgenoten als Daan van Golden en Gust Romijn. Zijn eigen stijl, met dun geschilderde organische vormen in egale kleuren, ontwikkelde hij in de jaren zestig. De installaties en (licht)sculpturen, die hij aan het eind van die jaren maakte, borduurden met hun amorfe vormen voort op zijn schilderijen. Vanaf de jaren zeventig nam Ficheroux het canvas, spieraam en de lijst van het schilderij zelf als onderwerp. Vervolgens keerde hij terug naar de zogenaamde traditionele schilderkunst, waarbij de organische vormen uit zijn werk van de jaren zestig opnieuw als leidraad dienden. In deze recentere schilderijen bepalen scherpe, donkere lijnen het beeld en de kleurverdeling. Zo wordt het lichte eiland in 'Zonder titel' door donkere lijnen gescheiden van de bruine achtergrond. Ook het lichte vlak zelf wordt door lijnen onderverdeeld in verschillende fragmenten. Ficheroux liet op den duur ook deze omlijningen weg, waardoor contrasterende kleurvlakken overblijven.

In de collectie Moderne Kunst en de Stadscollectie van het museum is de kunstenaar met meerdere werken uit verschillende periodes vertegenwoordigd. Naast schilderijen en tekeningen maakte hij verschillende werken voor de openbare ruimte, waaronder het meer dan levensgrote portret van de schrijver Multatuli, dat vanaf een gevel de Rotterdamse Van Oldenbarneveltstraat overziet.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Zonder titel
Materiaal en techniek Olieverf op doek
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte Error: 199,5 is not a valid BCD value cm
Breedte 150 cm
Diepte 2 cm
Makers Kunstenaar: Mathieu Ficheroux
Inventarisnummer Stad-S 72
Credits Aankoop 1989
Collectie Stadscollectie
Verwervingsdatum 1989
Vervaardigingsdatum in 1987
Onderzoek Toon onderzoek Stadscollectie
Materiaal
Object
Geografische herkomst Nederland > West-Europa > Europa

Alles over de maker

Mathieu Ficheroux

Rotterdam 1926 - Rotterdam 2003

Bekijk het volledige profiel