Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 22 november 2015

Sarkis - Respiro

Voor het Turkse paviljoen van de Biënnale van Venetië maakte de kunstenaar Sarkis de installatie ‘Respiro’. Gelijktijdig met deze presentatie waren op verschillende plaatsen in de wereld satellietprogramma’s, waarvan één in Museum Boijmans Van Beuningen (zaal 49). Door niet alleen in Venetië een installatie te maken zocht Sarkis de dialoog met een groter publiek. Een zevental kunstwerken afkomstig uit eigen collectie en uit het Centraal Museum Utrecht was te zien.

Sarkis maakt installaties, bestaande uit meerde objecten of kunstwerken. Hij zoekt verbanden tussen begrippen als vorm en geluid, heden en verleden, voorwerp en idee, religie en vrijheid. In de installatie ‘Respiro’, wat adem betekent, staat het spanningsveld tussen deze begrippen centraal. Onderdeel van de satellietinstallatie in Rotterdam zijn de fiets met veren die werd gebruikt door bezoekers om rond te fietsen door de tentoonstelling ‘Ballads’ (2012) en de ronde tafel waar de bezoeker wordt gevraagd iets persoonlijk achter te laten. Naast Museum Boijmans Van Beuningen waren delen van de installatie ‘Respiro’ ook te zien in Angers, Chaumont-sur-Loire, Montbéliard, Genève en Istanbul.

Curator

De curator van het Turkse paviljoen is Defne Ayas, directeur van de kunstruimte Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam. Zij selecteerde Sarkis, een Turkse kunstenaar met Armeense voorouders om Turkije te vertegenwoordigen tijdens deze editie van de Biennale van Venetie. In 2012 nodigde Museum Boijmans Van Beuningen Sarkis uit in de Onderzeebootloods. Hij presenteerde de installatie ‘Ballads’ in de 5000m2 grote Onderzeebootloods in de Rotterdamse haven.