Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 23 februari 2014

Renilde Hammacher

Renilde Hammacher was van 1962 t/m 1978 conservator bij Museum Boijmans Van Beuningen. Ze gaf vorm aan één van de belangrijkste museale collecties moderne kunst van Nederland. In maart 2013 werd ze 100 jaar. Een mooi moment voor het museum om een selectie van haar aangekochte werken van naoorlogse kunstenaars te tonen.

Lange tijd was het werk niet te zien en vaak werd er door bezoekers om gevraagd. In 2013 was het terug in de zalen van Boijmans: het grote doek van Mark Rothko: ‘Grey, Orange on Maroon, no. 8’. Behalve 'de Rothko' kocht Hammacher werk aan van onder andere Salvador Dalí, René Magritte en Man Ray. Ook maakte ze grote tentoonstellingen in het museum zoals de legendarische Dalí tentoonstelling in 1970 die door de surrealistische meester zelf werd geopend. Toen oud-directeur Coert Ebbinge Wubben in 1978 terugkeek op zijn directeurschap, noemde hij zijn voormalige conservator Renilde Hammacher “een grote, stimulerende en stuwende kracht”.

Naast het werk van Mark Rothko waren topstukken van onder meer Lee Bontecou, Louise Nevelson, Gilbert & George, Jan Dibbets en Jannis Kounellis te zien. In het entreegebied van het museum waren tot begin juni 2013 affiches en foto’s te zien die de inspanningen en activiteiten van de bijzondere conservator weergaven

Boijmans Studie

Boijmans Studie

In de museumwinkel is de Boijmans Studie verkrijgbaar met daarin een uitgebreid interview met Renilde Hammacher door Marijke Peyser. De studie is ook te koop in de webshop.

€ 15 Bestel

In de media

Op ARTtube is een film te zien waarin Renilde Hammacher vertelt over de Dalí-tentoonstelling in 1970.

Renilde Hammacher was op vrijdag 10 mei te gast bij De Wereld Draait Door. Bekijk de uitzending hier terug.

 

In de media