Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 28 februari 2016

Pam Emmerik - Maanmensen

Beeldend kunstenaar en schrijfster Pam Emmerik (1964-2015) legde in juli de laatste hand aan haar graphic novel ‘Maanmensen’. Zij schreef deze in opdracht van Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum eert dit najaar Pam Emmerik met een presentatie van deze tekeningen in het prentenkabinet.

Maanmensen is een persoonlijk document bestaande uit 120 bladen waar Emmerik vertelt over haar ervaringen, ideeën en reflecteert op kunst, politiek, religie, schoonheid en het museum. Dit doet zij in tekeningen met felle kleuren en fantasievolle figuren. Deze tekeningen combineert ze, of zijn opgebouwd uit (vaak) choquerende, doortastende, controversiële en poëtische teksten. De graphic novel ‘Maanmensen’ is dit najaar in beperkte oplage te koop in de museumwinkel en online via onze webshop.

Pam Emmerik was beeldend kunstenaar, auteur en activist. Ze schreef verschillende romans: Soms feest (1997), Het bottenpaleis (2000), Het wonder werkt (2004, genomineerd voor de AKO Literatuur Prijs, bekroond met de J. Greshoff-prijs), Jummie (2010) en Voor wie het paradijs verdragen kan (2014).

 

Onverwacht overlijden

Op 3 juli j.l. is Pam Emmerik plots van ons heen gegaan. Museum Boijmans Van Beuningen was een van Pam Emmeriks favoriete plekken en ze was zeer betrokken bij het museum. Ze gaf aan kinderen workshops, entameerde debatten en was ambassadeur van het toekomstige Collectiegebouw. Ze gaf inspirerende lezingen en rondleidingen in De Weg naar Van Eyck (2013) en tijdens andere tentoonstellingen. Sinds 2013 is van haar hand op de muren van de Espressobar de kleurrijke muurschildering ‘Ook Duende’ te zien, waar op haar verzoek ook haar docent René Daniëls (1950) aan meewerkte. Deze tijdelijke muurschildering is tot en met 2017 te zien. Kort voor haar onverwacht overlijden sprak Pam Emmerik met denker des vaderlands Mari Huijer, klik hier voor het volledige artikel dat in twee delen verscheen in Trouw.

Koop de graphic novel

Koop de graphic novel

Maanmensen vertelt het levensverhaal van Jamila, een Afghaanse vluchtelinge die als suppoost in Museum Boijmans Van Beuningen werkt. In een even kleurrijk als schrijnend relaas maakt zij ons deelgenoot van haar vlucht, die uiteindelijk naar het museum voert. Hier, omringd door de kunstwerken, vindt zij haar plek.