Previous Next Facebook Instagram Twitter Back to top
t/m 21 mei 2018

BABEL – Oude meesters terug uit Japan

Hoe zagen 660.000 Japanners 15e en 16e eeuwse meesters uit de verzameling van Rotterdam?

De toren van Babel en negentig andere zeer bijzondere topstukken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen waren onlangs te zien in Tokio en Osaka, Japan. Het is de eerste keer dat in Japan zo’n rijke expositie van de vroegste Nederlandse kunst te zien was. Dezelfde selectie is onder de naam 'BABEL - Oude meesters terug uit Japan' van 3 februari tot en met 21 mei 2018 in Museum Boijmans Van Beuningen te zien.

Topstukken uit de collectie

Een van de absolute topstukken van de tentoonstelling is De toren van Babel van Pieter Bruegel. Opvallend is hoe anders in Japan naar dit schilderij gekeken is. De kunstwerken werden niet ervaren als Bijbelse vertelling, maar als realistische voorstellingen uit een fascinerende tijd. Het museum kreeg vragen als: 'hoe hoog was de toren?' en 'hoe ziet deze er van binnen uit?'. ‘Hoeveel mensen zijn er aan het werk op de toren en ‘waar stond hij?’. De nieuwsgierigheid om het zich beter voor te kunnen stellen, om dichter bij te komen, was ook voor Museum Boijmans Van Beuningen een eyeopener. Grote aandacht ging ook uit naar de schilderijen en de grafiek van en ‘in de geest van Bosch’ (o.a. door Bruegel). Japanse bezoekers waren niet alleen geïnteresseerd in het realisme, maar ook in de fantasiewereld van Bosch en Bruegel.

In Rotterdam wordt de tentoonstelling getoond vanuit deze fascinatie van de bezoekers in Osaka en Tokio, waarbij nieuwe vragen worden gesteld en beantwoord, onder andere met interpretaties van de beroemde Manga kunstenaar Katsuhiro Otomo. Hij reisde naar het Colosseum in Rome, de inspiratiebron van Bruegel, en naar de verzamelingen van Rotterdam en Wenen, en maakte voor de tentoonstelling een eigen weergave van de binnenzijde van de toren. 

Bijzonder overzicht

De tentoonstelling 'BABEL - Oude Meesters terug uit Japan' geeft een uniek overzicht van de kunst in de vijftiende en zestiende eeuw en bestrijkt bijna een eeuw, beginnend bij Dieric Bouts en eindigend bij Pieter Bruegel. Bijzonder is de spectaculaire ontwikkeling die de kunst in de Lage Landen in deze eeuw doormaakt: van kunst in het teken van religie naar kunst met andere thema's, zoals landschappen, portretten en stillevens. Naast De toren van Babel zijn in deze expositie nog 38 schilderijen, 43 prenten en tien beelden uit de museumcollectie te bezichtigen. Museum Boijmans Van Beuningen beschikt - als één van de weinige musea ter wereld - over een rijke verzameling vroeg-Nederlandse kunst.

Samenwerking

De tentoonstelling in Japan kwam tot stand in samenwerking met musea in Tokio en Osaka en het Japanse mediaconcern Asahi Shimbun. Het is de eerste reizende tentoonstelling van BVB Collections, een internationaal tentoonstellingsprogramma met werken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.