:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 17 juli 2022
Fries Museum

À la campagne: het Franse licht van Maris tot Monet

Samen met het Fries Museum organiseert Museum Boijmans Van Beuningen een grote tentoonstelling over de invloed van het Franse licht in de negentiende-eeuwse schilderkunst. De tentoonstelling ‘À la campagne: het Franse licht van Maris tot Monet’ is vanaf 19 februari tot en met 17 juli 2022 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden.

In ‘À la campagne: het Franse licht van Maris tot Monet’ wordt een reis gemaakt langs de artistieke ontwikkeling van deze ‘Franse blik’ op het landschap – van de school van Barbizon tot het (post)impressionisme. Topkunstenaars als Cézanne, Monet, Pissarro, Gauguin, Maris, Van Gogh, Sisley, Boudin en Weissenbruch maken hun opwachting in Friesland.

Het verlangen naar de natuur: À la campagne

Niet eerder was de hang naar de natuur zo groot als nu door alle beperkingen en lockdowns van de laatste twee jaar. Maar juist dit verlangen om omgeven te zijn door de natuur is door de eeuwen heen door vele kunstenaars vastgelegd. De echte natuur werd door de kunstenaar gevangen in het licht van dat moment; verschijnend en verspreidend, zacht en warm, grijs en loodzwaar, schitterend en weer verdwijnend licht. Van de School van Barbizon tot het (post)- impressionisme waren het de Franse kunstenaars die in de negentiende eeuw hierin het voortouw namen.

De tentoonstelling laat zien hoe het licht een belangrijke rol speelde in de kunst in de negentiende eeuw; de zonnestralen schitteren op het water, het licht valt door de bladeren en de wind danst op het doek. Verspreid over zes zalen tonen schilderijen, tekeningen en prenten van vergezichten, boomgaarden, heuvels en kusten, tuinen en akkers een grote liefde voor de natuur.

Vincent van Gogh, Gezicht op Arles aan de Rhône, ca. 1888, collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Schenking Herman van Beek en Han Nijgh, 1929
Vincent van Gogh, Gezicht op Arles aan de Rhône, ca. 1888, collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Schenking Herman van Beek en Han Nijgh, 1929
Paul Cézanne, Bosgezicht, ca. 1896, collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Bruikleen Stichting Museum Boijmans Van Beuningen, 1940 | voormalige collectie Koenigs
Paul Cézanne, Bosgezicht, ca. 1896, collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Bruikleen Stichting Museum Boijmans Van Beuningen, 1940 | voormalige collectie Koenigs
Jean-François Millet, Les glaneuses (De arenleesters), ca. 1855-1856, collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Schenking dr. A.J. Domela Nieuwenhuis, 1923
Jean-François Millet, Les glaneuses (De arenleesters), ca. 1855-1856, collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Schenking dr. A.J. Domela Nieuwenhuis, 1923

Boijmans x Fries Museum

De renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen biedt de unieke kans om de collectie impressionisten, die tot de absolute wereldtop behoort, eenmalig op reis te sturen. Van toonaangevende Franse kunstenaars als Daubigny, Rousseau, Millet, Sisley, Cézanne, Pissarro en Renoir via kleurrijke Belgische schilders als Van Rysselberghe en Wytsman tot prominente Nederlanders als Van Gogh, Thorn Prikker en Toorop, en de geliefde Haagse School schilders.

Bij het maken van ‘À la campagne’ hebben Marlies Stoter, conservator van het Fries Museum, en Sandra Kisters, hoofd collectie en onderzoek van Museum Boijmans Van Beuningen, uren kunnen grasduinen in de collectie negentiende-eeuwse landschapsschilderijen, in het recent geopende Depot Boijmans Van Beuningen. Tijdens deze zoektocht stuitten ze op veel vertrouwde gezichten, maar werden ze ook verrast door nieuwe vondsten.  Ze selecteerden ruim 90 schilderijen en werken op papier. Publiekslievelingen en onontdekte schatten, zoals enkele zelden getoonde tekeningen, zijn uit het nieuwe depot van het museum gehaald, zorgvuldig schoongemaakt en gerestaureerd om ze in Leeuwarden voluit te laten stralen.

Impressionisme in Rotterdamse collectie

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een onwaarschijnlijke mooie deelverzameling negentiende-eeuwse schilderijen en werken op papier, met name op het gebied van het impressionisme. Veel van deze werken zijn in de eerste helft van de twintigste eeuw bijeengebracht door verzamelaars als Franz Koenigs, Wouter Palte, D.G. van Beuningen, J.P. van der Schilden en Willem van der Vorm. Ze zijn in de collectie terechtgekomen als schenking, als aankoop of als langdurig bruikleen, zoals in het geval van de Stichting Willem van der Vorm. Ook in de laatste decennia zijn er nog werken toegevoegd aan de collectie, onder andere het Landschap bij Aix met de Tour de César van Paul Cézanne en een wonderschone kleine plein-airstudie van Matthijs Maris. Behalve impressionisten heeft Boijmans ook prachtige werken van de Haagse School en de School van Barbizon.

De collectie impressionistische werken bevat topstukken van toonaangevende kunstenaars als Monet, Cézanne, Pissarro, Renoir en Degas, aangevuld door Nederlandse meesters als Van Gogh en Breitner.

Publicatie, audiotour en podcast

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie die voor € 29,95 te koop zal zijn in de winkel en de webshop van het Fries Museum en in de boekhandel of online. In de gratis audiotour bij de tentoonstelling geeft journalist, publicist en tv-presentator Phillip Freriks een poëtische draai aan 'À la campagne'. Gedichten van onder anderen Victor Hugo, Rutger Kopland, Abdelkader Benali en Remco Campert vergezellen een dozijn werken.  

Ook ontwikkelde het Fries Museum een podcast waarin radio- en televisiepresentator Andrea van Pol eropuit trekt en praat met liefhebbers en experts over hun liefde voor het buitenleven. Deze is vanaf 19 februari gratis te beluisteren in diverse podcastsapps en op de website.

info en tickets Fries Museum

Friese Arcadia 2022

De tentoonstelling 'À la campagne: het Franse licht van Maris tot Monet' is onderdeel van het Friese Arcadia 2022, de triënnale waarin met een uitgebreid cultureel programma 100 dagen lang wordt stilgestaan bij maatschappij, landschap en erfgoed.