:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Snakken naar Boijmans

Van 1 juni 2024 t/m 7 juli 2024 presenteert Museum Boijmans Van Beuningen: Snakken naar Boijmans. Het voor renovatie gesloten museumgebouw opent vijf weken lang voor een speciale kunsttoer. Een vrolijk publieksevenement waarmee we vieren dat het museum in 2024 precies 175 jaar bestaat!

01 juni 2024 t/m 07 juli 2024
Museum Boijmans Van Beuningen

Bouwplaats kunsttoer

Het is een unieke gelegenheid om het gebouw in deze vorm te bezoeken en je te verwonderen over architectuur en kunst. Een kunsttoer voert je door het gebouw dat inmiddels officieel tot bouwplaats is verklaard. Verder komt er een speciaal programma voor kinderen, de museumtuin gaat open en in het Henket-paviljoen komt een aanvullend programma. Op dit moment wordt er hard gewerkt door het museumteam, kunstenaars en partners aan de realisering van Snakken naar Boijmans. Nadere informatie volgt.

Snakken naar Boijmans wordt georganiseerd in samenwerking met AIR en de gemeente Rotterdam en is onderdeel van de Rotterdam Architectuur Maand.

Speciale ontvangsten voor mensen met een mobiliteitsbeperking

Voor mensen met een mobiliteitsbeperking, zoals mensen die slecht ter been zijn, met een rollator lopen, of in een rolstoel zitten, wordt een zelfstandig bezoek aan Snakken naar Boijmans afgeraden. Omdat het gebouw een officiële bouwplaats is, zijn er veel obstakels zoals ongelijke vloerdelen en gaten in de vloeren. Daarnaast zijn er geen werkende liften.

Voor deze mensen worden er op zondagochtend 30 juni en dinsdagochtend 2 juli speciale ontvangsten georganiseerd. Tijdens deze ontvangsten kan een deel van het museum worden bezocht.

Een greep uit het programma

Bij de oude entree komt een uniek glas-in-lood te hangen van Jacoba van Heemskerck. De baanbrekende performance van Matthew Barney, uit 1995, komt weer tot leven. Het duo FreelingWaters (Gijs Frieling en Job Wouters) gaan als eerste aan de slag in het gebouw: zij maken een hedendaagse ‘salonopstelling’, die knipoogt naar de schilderijencollectie. Van kunstenaar Christien Meindertsma komt een vleugelpiano van vilt - gemaakt met de wol van Rotterdamse schapen! - in het pand te staan. Uit de collectie worden videowerk, beelden en sierobjecten van glas of porselein getoond. Een schilderij van René Daniëls is te zien in een speciale klimaatbox. Een definitieve lijst met werken volgt.

Bezoek ook het Henket-paviljoen in de zuidelijke vleugel van het museum. Dit vormt het kloppend hart van de Rotterdam Architectuur Maand voor programma als films, debatten, lezingen en workshops over architectuur. Er is ook een tentoonstelling te zien die de geschiedenis van het museumgebouw belicht met maquettes en archiefbeelden. De entree van het Henket-paviljoen bevindt zich aan de zijkant van het museum, gelegen aan het Melkkoppad. Bekijk de agenda op www.rotterdamarchitectuurmaand.nl

Beeld: Floor Besuijen; Museum Boijmans Van Beuningen
Beeld: Floor Besuijen; Museum Boijmans Van Beuningen
Beeld: Floor Besuijen; Museum Boijmans Van Beuningen
Beeld: Floor Besuijen; Museum Boijmans Van Beuningen

Een uniek gebouw

Het monumentale pand van Museum Boijmans Van Beuningen werd geopend op 6 juli 1935. In 2019 sloot het de deuren voor renovatie en in 2021 opende Depot Boijmans Van Beuningen; ’s werelds eerste publiekelijk toegankelijke collectiegebouw.

Het museumpand van architect Ad van der Steur (later uitgebreid door architecten Bodon, Henket en Robbrecht & Daem) is uniek. De toren, de bakstenen gevel en de Scandinavische invloeden op het ontwerp zijn uitermate karakteristiek. De binnenzijde van het museum, vol trappen, gewelven, erkers én de majestueuze Bodonzaal, is al net zo expressief en geliefd.

In de afgelopen jaren is het gebouw gesaneerd van asbest en gereedgemaakt voor verdere renovatie. Snakken naar Boijmans biedt een unieke mogelijkheid het pand in deze tussenfase te bezichtigen.

Tuin en paviljoen

De museumtuin gaat eveneens open voor het publiek. Deze wordt gratis toegankelijk gedurende de dag. In het Henket-paviljoen, dat sinds 2023 een monumentstatus kent, komt een extra programma. Dit zal overwegend gratis zijn.

Snakken naar Boijmans wordt georganiseerd in samenwerking met AIR en de gemeente Rotterdam. Het maakt onderdeel uit van de Rotterdam Architectuur Maand 2024, waarvan het Museumpark het epicentrum vormt.

Snakken naar Boijmans is dit moment in afwachting van een definitief akkoord van de Veiligheidsregio Rotterdam. Dit houdt in dat eventuele veranderingen aan route en programma nog kunnen plaatsvinden.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door