:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Wat je van kinderen leren kan: het Boijmans kinderbestuur

In september 2016 is het eerste Boijmans Kinderbestuur van start gegaan. Na een schooljaar besturen maken zij de balans op. Wat hebben ze gezien en geleerd en wat adviseren zij het museum?

Superveel energie en bomvol goede ideeën; dat zijn de kinderen die in het Boijmans kinderbestuur zitten. Een jaar geleden besloot het museum een Boijmans kinderbestuur aan te stellen, een groep van acht kinderen die meedenken met het reilen en zeilen van het museum. Een nieuw initiatief in museumland, maar voor Museum Boijmans Van Beuningen leek het het juiste moment. Waarom? Omdat we ons voorbereiden op een toekomst, onder meer voor een nieuw depot. Hoe kun je dat doen zonder de kinderen van nu, misschien wel de museumdirecteuren van de toekomst daarbij te betrekken? Kinderen kunnen het museum een belangrijke spiegel voorhouden. Met het kinderbestuur bouwt het museum aan band met kinderen en hun families in de stad. Zij dragen het museum.

Uit honderden kinderen werden in de zomer van 2016 acht leden voor het eerste Boijmans kinderbestuur gekozen. Ze zijn tussen de 8 en 12 jaar oud en komen uit alle wijken van Rotterdam. Negen keer kwamen ze op woensdagmiddag bij elkaar om te vergaderen, workshops te volgen en museummedewerkers en kunstenaars te ontmoeten. Een heel jaar liepen ze mee in museum. Onlangs presenteerden zij hun jaarrapport met daarin een heleboel aanbevelingen hoe we het museum leuker/aantrekkelijker/ interessanter/fantasierijker/ grappiger/beter/zelfstandiger/creatiever/ kleurrijker/optie-rijker/mooier/actiever kunnen maken.

‘Als we elke dag in het museum zouden komen om advies te geven, dan zijn er teveel ideeën, dan ontploft het hier’ – Fabian

Door het jaar heen praatten de kinderen verschillende mensen uit het museum, zoals de conservator moderne kunst, een medewerker van educatie, een restaurator en de directeur. Ook ontmoetten ze de kunstenaars Iwan Smit en Wim T. Schippers. Verder werden er officiële momenten bijgewoond; de boekpresentatie van ‘De verborgen dromen van Dali’ door Manon Berns en het slaan van de eerste paal van het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen.

Eerste paal Depot Boijmans Van Beuningen

‘En toen zag ik ook nog Aboutaleb binnen komen met zijn grote ketting om zijn nek. Wat gaaf dat hij precies op de stoel naast me kwam zitten. “zal ik vragen of ik een selfie mag maken”, dacht ik’ – Rosalie

Aan het einde van het schooljaar schreef het kinderbestuur een jaarrapport met aanbevelingen voor het museum. Zo willen de kinderbestuurders graag dat er meer te ontdekken en te spelen valt in het museum, bijvoorbeeld dat er een spel komt met raadsels erin of meer ruimte om zelf dingen te maken. Ook missen ze een speeltuin bij het museum, de speeltoestellen zou een kunstenaar kunnen maken. Verder mag het restaurant nog kindvriendelijker; ‘wij lusten geen broodje tonijn!’. Tenslotte heeft het kinderbestuur ideeën hoe je nog leuker kunt leren in Boijmans; met een mascotte, strips of een speciale digitale tool voor kinderen. Ze zijn fan van de Voetbalkooi, de Spiegelkamer, Laat je haar neer en de kapstok, die moeten blijven!

Voor het komende schooljaar worden nieuwe leden gezocht voor het Boijmans kinderbestuur:

Boijmans kinderbestuur zoekt nieuwe bestuursleden