Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Vloggen over kant

Verzamelen, bewaren en ontsluiten zijn belangrijke taken van een museum. Depot Boijmans Van Beuningen, dat op dit moment wordt gebouwd, wordt een openbaar toegankelijk depot. Werkzaamheden die nu vaak verborgen blijven, zoals onderzoek en restauraties, laten we in het nieuwe depot juist zien. We denken nu al na over hoe we dat straks gaan aanpakken. In het voorjaar van 2017 gebruikten we de tentoonstelling ‘Alles aan kant’ als testcase en experimenteerden met vlogs om het onderzoek naar de kantcollectie te laten zien.

In de tentoonstelling (maart-juni 2017) werd gewerkt aan het correct registreren en beoordelen van de kantcollectie. Drie maanden lang kon het publiek meekijken met de art handler, registrar, conservator en fotograaf die in het museum aan het werk waren. We vroegen online storyteller Lotte Bloem om dit proces te verslaan in een serie van zeven vlogs. Hiermee wilden we op een vlotte, toegankelijke manier aandacht besteden aan onze kantcollectie en laten zien wat het werken in een museum zoal inhoudt. Via social media hoopten we met deze vlogs een breed publiek te bereiken. Daarnaast waren de vlogs in de tentoonstelling zelf te zien. Inspiratie kwam van succesvolle museum-vlogs zoals ‘Guess What's on the curators desk’ van het Mutter Museum in Philadelphia en ‘The Brain Scoop’ van het Field Museum in Chicago.

In de vlogserie werd het onderzoek gevolgd, maar ook toegelicht waarom kant kwetsbaar is en wat er voor nodig is het goed te conserveren. Lotte stelde vragen aan de medewerkers en deelde verrassende invalshoeken. Elke aflevering behandelt een ander aspect van het project en er komen steeds andere medewerkers aan het woord.

Trailer van de vlogserie

De vlogs bereikten meer dan 30.000 personen via o.a. ARTtube, Vimeo, Facebook en YouTube. Vooral op Facebook werden ze goed ontvangen, gedeeld en reageerden mensen. Voor ons waren de vlogs een geslaagd experiment. Dankzij Lottes enthousiaste presentatie en haar productiewerk is er een mooie serie tot stand gekomen. Het doel om het herijkingsproject met een breed publiek te delen en meer van het werk achter de schermen te laten zien is zeker gehaald. Dit smaakt naar meer!

Kijk verder!

Bekijk de hele vlogserie over Alles aan kant.

Lees hier hoe Lotte Bloem het maken van de vlogserie zelf beleefde.