:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
5 October 2022

Vertrek van directeur Sjarel Ex bij Museum Boijmans Van Beuningen

Directeur Sjarel Ex zwaaide vrijdag 30 september af bij Museum Boijmans Van Beuningen met een Open Dag in het depot en een caleidoscopisch programma vol voordrachten, interventies, performances, poëzie en muziek. De deuren stonden wagenwijd open, iedereen was welkom.

Sjarel Ex (1957, Terwinselen) vertrekt na ruim 18 jaar om een nieuwe weg in te slaan. Het spectaculaire publiek toegankelijke Depot Boijmans Van Beuningen waar de collecties van het museum in openbaarheid worden verzorgd, beheerd en getoond is de kroon op zijn werk. De Raad van Toezicht van Museum Boijmans Van Beuningen stemde in met zijn verzoek om zijn lopende contract met het Rotterdamse museum te ontbinden. Het afscheid werd afgelopen vrijdag in het depot groots aangepakt. 

Het was een fantastische middag met live performances van Anne Vegter & Mehmet Polat, Ton Zwerver en Peter Somuah, en door beeldend kunstenaar Sarkis bedachte afscheidsceremonie en verschillende extra kunstwerken als schenkingen aan het museum. Ook werden substantiële geldbedragen ten behoeve van restauraties geschonken door fondsen, relaties en vrienden.

“Met een grote glimlach denk ik aan het afscheid dat voor mij bereid is. Het was in een woord fantastisch. Verrassing na verrassing beleefden Lisa en ik, de giften van Christiaan Braun en van Han Nefkens, geldbedragen van verschillende fondsen, een prachtig uitgevoerde ceremonie bedacht door Sarkis. Anne Vegter dichtte en performde bij Bunkhouse van Paul McCarthy, en Ton Zwerver liet letterlijk kunstwerken tot leven komen in de vensters van de compartimenten. De vitrines schitterden, de muzikale omlijsting met carillon en trompet was magisch.” Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen. 

Hij positioneerde het museum gedurende anderhalf decennium dicht bij de kunstenaars en ontwerpers en ontplooide een scala aan initiatieven, met hoogtepunten als tentoonstelling Brancusi, Man Ray Rosso, Gelitin, Gek van Surrealisme en Boijmans Ahoy – drive thru museum. De zomertentoonstellingen in de Onderzeebootloods. En aankopen als Portret van de familie Lütjens (1944) van Max Beckmann, de Kruisiging van Christus (1440-1450) tekening van Jan van Eyck en Peinture-poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi) (1927) van Joan Miro. Ex ziet met plezier terug op zijn Rotterdamse jaren. Hij zet zijn carrière voort als zelfstandig onderzoeker en tentoonstellingsmaker. Wij danken Sjarel voor alles wat hij voor ons heeft gedaan, wij zullen hem missen.

Klik hier om de toespraak van Philip van Tijn te lezen.

Alle beelden: Aad Hoogendoorn
Alle beelden: Aad Hoogendoorn