Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Verhuizing prentenkabinet

Met het oog op de aanstaande verbouwing van het museumgebouw, en de verhuizing naar het openbare Depot Boijmans Van Beuningen in 2020, worden in het restauratieatelier en in het prentenkabinet de voorbereidingen getroffen voor het verplaatsen van de tekeningen- en prentencollectie naar een andere locatie.

Met maar liefst 70.000 werken op papier is dit een hele klus. In het prentenkabinet is elke druk- en tekentechniek vertegenwoordigd, van oude tot hedendaagse kunst. Niet alle werken kunnen zonder extra voorbereiding getransporteerd worden, dus wordt per werk bekeken welke behandeling er nodig is om de werken veilig te verplaatsen. De gegevens hiervan worden digitaal verwerkt, zodat de behandelgeschiedenis van elk werk blijvend beschikbaar is.

In het restauratieatelier wordt eventuele schade opgenomen; sommige werken zullen moeten worden schoongemaakt of gerestaureerd. Vervolgens worden de werken in speciaal toegewezen verpakkingen geplaatst. Het is belangrijk dat op elke verpakking het juiste inventarisnummer wordt gezet, zodat er niets zoek raakt. Begin 2019 worden de gereedgemaakte prenten en tekeningen tijdelijk elders ondergebracht, om in 2020 definitief naar het Depot te verhuizen.