:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

SBMK & Boijmans: 'Opening Up! Collection Centre Strategies'

Hoe vaak heb je als museumprofessional een museumbezoeker uitgenodigd in het depot? Waarschijnlijk is het antwoord: ‘Nooit’. Hoe vaak heb je als museumbezoeker gedacht: ‘Ik zou weleens in het depot willen kijken?’ Ongetwijfeld heel vaak. Museale depots zijn traditiegetrouw onzichtbaar en ontoegankelijk voor publiek. De schatkamers van de musea bevinden zich meestal in anonieme blokkendozen, ver buiten de stad of in kelders onder de museumgebouwen. De laatste jaren is hierin verandering gekomen.

SBMK en Museum Boijmans Van Beuningen organiseren op vrijdag 28 mei het online symposium 'Opening Up! Collection Centre Strategies' over de interessante internationale ontwikkelingen op het gebied van museale depots. Een iconisch voorbeeld is het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam dat najaar 2021 zal openen. Dit depot is niet alleen volledig voor publiek toegankelijk, maar neemt ook een prominente plek in het stadsbeeld in, direct naast het museumNederland staat niet alleen in deze nieuwe opvattingen over het bewaren en het openbaar maken van museumcollecties.

Programma en sprekers

Zes (inter)nationale sprekers delen hun ervaringen met de combinatie van collectiezorg en publieke functie van een depot. Hoe hebben ze het gebouw uitgedacht en vormgegevenin welke mate is het openbaar toegankelijk, hoe garanderen ze veiligheid voor de collecties en hoe benaderen ze hun bezoekers? We besluiten het symposium met een rondetafelgesprek met alle sprekers. Als deelnemer word je actief betrokken bij het online event; er is veel aandacht voor vragen en opmerkingen uit het internationale publiek. Ook visueel zal er het nodige te beleven zijn met filmmateriaal van de bijzondere architectuur van de gebouwen en hun inrichting.  Het online symposium is volledig Engelstalig en vindt plaats op vrijdag 28 mei van 15:00 tot 18:00 uur.

Het gehele programma kun je hier bekijken.

Deelnemen

Deelname aan Opening up! Collection Center Strategies kost € 25. Studenten betalen € 12,50. Beide soorten tickets zijn te koop via onderstaande link. Stuur indien van toepassing een kopie van je studentenkaart naar aanmelden@sbmk.nl als je een studententicket hebt gekocht. Het symposium is gratis voor een aantal medewerkers van musea die jaarlijks een bijdrage betalen aan de SBMK. Kijk hier voor de voorwaarden.

Daags voor het event ontvangen alle deelnemers van Museum Boijmans Van Beuningen een mail met een zoomlink van het webinar. 

Bestel hier jouw deelnameticket