Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Ondertussen op de bouwplaats

Er wordt op de bouwplaats van het depot in principe nog wel doorgewerkt. Vanwege COVID-19 zijn ook hier maatregelen getroffen door BAM. “We werken met minder mensen en zoveel mogelijk met vaste ploegen en wie kan moet thuis werken” aldus Hans Polderman, projectdirecteur.

Spiegelgevel

De gevel van het Depot Boijmans Van Beuningen bestaande uit 1664 spiegelpanelen is bijna af. Op dit moment hebben wij geen zicht op de planning van het plaatsen van de laatste ruiten. Het glas wordt namelijk in een fabriek in China gemaakt, waar momenteel nog 74 ruiten geproduceerd worden en daarna naar Rotterdam verscheept. We hebben net positief nieuws uit China ontvangen. Inmiddels is de glasfirma opgestart en het coatingbedrijf start deze week weer op. Er is regelmatig contact met de producenten in China.

Foto's: Ossip van Duivenbode
Foto's: Ossip van Duivenbode

Simsalabim-deuren

In de gevel van het pand worden 11 deuren geplaatst, 3 dubbele en 5 enkele deuren. Een deel van deze deuren zal in gesloten toestand als het ware verdwijnen in de gevel. De deuren zijn door Sorba en Walasco ontwikkeld en bestaan uit grote stalen frames. Op deze frames zijn vervolgens de benodigde isolatie- en afwerkingsplaten bevestigd. Hierna zijn de stalen frames op de ruiten gehesen, zodat deze hieraan vastgelijmd konden worden. Door de vorm van het gebouw heeft het glas aan de onderzijde de grootste kromming. Hierdoor hebben de deuren een ongewone vorm gekregen. Door de ongewone vorm en de afmetingen van deze deuren was het passend maken ervan nog een flinke opgave. De deuren zijn namelijk zo’n 4 meter hoog en 2,3 meter breed. De deuren wegen ook nog eens bijna 1000 kg, ook dit bemoeilijkte het vinden van geschikte machines voor het inhangen van de deuren. Naast dat deze deuren zo groot zijn, zijn ze ook nog eens zeer fragiel door het glas dat erop zit. De eerste deur is er onlangs naar volle tevredenheid ingehangen. In gesloten stand verdwijnt de deur in de gevel van het pand, waardoor de indrukwekkende spiegelgevel ondoorbroken lijkt.

De eerste deur in Depot Boijmans Van Beuningen. Credits: Sorba

Duizelingwekkend Atrium

Het Atrium in het hart van het depot is een grote rechthoekige open ruimte die van de begane grond tot aan het dak van het gebouw loopt. Deze ruimte is 40 meter hoog, 28 meter breed en 6 meter diep. De meeste steigers zijn inmiddels verwijderd en de contouren van het hart worden steeds meer zichtbaar. Het Atrium is ontwikkeld door een collectief, bestaande uit MVRDV, Joost Grootens (grafisch ontwerper), Rolf van Gils (materiaal- en technisch adviseur) en beeldend kunstenaar Marieke van Diemen. Van Diemen, “Samen met de mensen van het museum ben ik op zoek gegaan naar een onconventionele presentatie om de enorme hoeveelheid werken uit de Boijmanscollectie op een duizelingwekkende wijze aan het publiek te tonen.”

In totaal komen er dertien zwevende vitrines in het depot. Ze variëren in vorm en formaat. Als bezoeker loop je straks ook over de kunstwerken heen via een aantal loopbrugvitrines. Vanaf de omloop, de trappen en de lift kan je de kunstwerken vanuit allerlei standpunten bekijken. De grootste vitrine komt op de zesde verdieping: 602 x 506 x 508 cm. Het volume van de vitrines bij elkaar opgeteld is bij benadering 400 m3.

Meer info over het depot