:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Meer zien met 360 gradenfoto’s

Met de opening van de tentoonstelling Pure Rubens in september 2018 is gekozen voor een multimediatour als onderdeel van de publieksbegeleiding. De tentoonstelling toont een overzicht van de olieverfschetsen die Rubens tijdens zijn carrière heeft gemaakt. De motivatie voor het ontwikkelen van een multimediatour is onder andere het feit dat het eindresultaat van de gemaakte schetsen niet altijd getoond kan worden.

Veel werken van Rubens bevinden zich nog op de plek waarvoor ze ooit gemaakt zijn. In het Descalzas Reales klooster in Madrid hangt bijvoorbeeld nog steeds de originele eucharistie-serie, deze tapijten bevinden zich weliswaar niet meer in de kerk, maar in het klooster ernaast. Het is natuurlijk geweldig dat de werken nog in de originele context te zien zijn, maar ook jammer om ze niet bij de schetsen in de tentoonstelling te kunnen zien. Dit geeft namelijk een inzicht in het werkproces van Rubens.

In de tour zijn vijftien werken uitgelicht met audio-informatie en vier van die werken zijn daarnaast voorzien van 360 gradenfotografie. De foto’s zijn gemaakt door Hans Wessels van BoogieMen. Eén van de locaties waar een 360 gradenfoto is gemaakt, is Banqueting House in Londen. Wessels heeft hier vanuit dezelfde positie alle kanten van het gebouw een foto gemaakt, iets wat niet lang hoeft te duren (ongeveer vijftien minuten). Wat de fotograaf wel veel werk kost is het ‘stitchen’ van de foto’s. Alle afbeeldingen moeten uiteindelijk naadloos in elkaar overlopen om zo het gevoel te creëren dat wanneer je in het scherm van je audiotour kijkt, je het idee hebt dat je je in die ruimte begeeft.

De grootste uitdaging bleek voor ons echter om de volledige tour op elk apparaat te krijgen. Hoewel er genoeg ruimte is op de apparaten, kost het veel tijd om alle apparaten te voorzien van een correcte tour. De eerste paar keer ontbreekt er iets en zijn er haperingen in de foto’s, wat afdoet aan het plezier. Uiteindelijk zijn deze problemen opgelost en kan iedereen genieten van de prachtige foto’s en zich wanen in de tijd van (de opdrachtgevers van) Rubens. Zo is de reactie van één van de bezoekers dat ‘het is alsof je er echt bent’, dat is precies wat we wilden bereiken met het inzetten van 360 gradenfotografie.

Nina Nijenhuis, stagiair publieksbegeleiding

Multimediatour Pure Rubens

De multimediatour bij de tentoonstelling Pure Rubens is te huur voor €3,-. Vooraf reserveren is mogelijk via onderstaande knop.