:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
21 January 2019

Leuke vragen over onze collectie

Een groot deel van onze collectie is online te bekijken. Op onze site staat informatie over de verschillende kunstwerken en makers en we publiceren er achtergrondartikelen over de collectie. Daarnaast is er de ‘vraagbaak’. Deze functie geeft iedereen de mogelijkheid om rechtstreeks vragen te stellen over een kunstwerk. We krijgen vaak interessante vragen binnen en vragen waar we zelf van leren door het antwoord uit te zoeken. De vragen en antwoorden publiceren we op de site, zodat de informatie over de kunstwerken ermee wordt verrijkt. Een aantal leuke vragen van de afgelopen tijd delen we hier graag:

Vragen over een Molenbeker:
Ik heb twee vragen.

Welke voorstelling bevind zich aan de zijkant van de molen en welke tekst bevindt zich hieronder? Mijn tweede vraag luidt wat is de functie van de klok op de achterzijde van de klok?

ANTWOORD:
Een molenbeker werd in de zeventiende eeuw als drinkspel gebruikt. Door te blazen op de pijp die aan de molen bevestigd is, worden de wieken in beweging gebracht. Daarna moest men de volgeschonken beker leegdrinken. Wanneer de wieken stilstonden voordat de beker leeg was, moest men het aantal bekers leegdrinken dat de wijzer op de klok aangaf.

Een vraag over 'Portret van Berlage':
Kan iemand mij vertellen wat de hond met Berlage te maken heeft...

ANTWOORD:
Eigenlijk heeft deze hond niks met Berlage te maken, maar de kunstenaar Emo Verkerk had bij Berlage dezelfde associaties als bij de hond die hij schilderde. Zelf zegt hij hierover: “Ik wilde graag een portret van Berlage maken, want ik ben een liefhebber van alles wat hij gemaakt heeft. En die hond, dat was gewoon onze hond. […] Dus dit gaat over eeuwige sneeuw en Berlage is ook eeuwige sneeuw. Zijn baard is de eeuwige sneeuw. En die hond zit ook in die eeuwige sneeuw. Het is vrij associatief. Het was eerst gewoon een portret van die hond. Berlage was er helemaal niet. Maar toen zag ik kans om hem erin te stoppen. Hij verscheen! Hij kon!”.

Een vraag over een 'Trekpot':
Is deze pot alleen bedoeld om thee in te laten trekken of ook mee op te dienen?

ANTWOORD:
Een trekpot wordt gebruikt bij de Hollandse theeceremonie. In de trekpot bevond zich een sterk extract van een kostbare theesoort. Hiervan werd een klein beetje uitgeschonken en met heet water op smaak gebracht. Op een schilderij van Nicolaes Muys is zo’n theeceremonie te zien: https://www.boijmans.nl/collectie/kunstwerken/2459/de-belachelijke-jonker. Qua vorm zijn dit soort trekpotjes uit de vroege 18e eeuw geïnspireerd op Chinese voorbeelden van porselein of aardewerk.

Een vraag over 'Interieur van het schip van de Pieterskerk te Utrecht, gezien naar het westen'
Ik ben op zoek naar de briefwisseling met betrekking tot het formaat van dit schilderij. Heb in het verleden ergens gelezen dat dit paneel min of meer bij toeval werd herontdekt als achterpaneel van een 19de-eeuws (?) bureau waarin het verwerkt was. Waar kan ik de informatie hierover terugvinden?

ANTWOORD:
Dit schilderij werd inderdaad ontdekt bij de restauratie van een bureautje. Het houten achterpaneel bleek beschilderd. De briefwisseling waar u het over heeft, vindt plaats tussen C.H. de Jonge (toenmalige directrice van het centraal museum) en Charles Redelé (tussenpersoon voor de eigenaar van het schilderij). De briefwisseling bevindt zich nu in het Utrechts Archief.

Een vraag over 'De toren van Babel':
WAAR is de Toren van Babel (niet de toren zelf, die staat namelijk in Babel)?

ANTWOORD
De Toren van Babel is t/m 13 januari 2019 te zien in het Kunthistorisches Museum in Wenen. Daarna is het schilderij tot eind mei te zien in de presentatie 'Als de luiken sluiten'.

Een vraag over 'Achilles wordt in zijn hiel dodelijk getroffen door Paris':
Achilles wordt hier zo te zien in zijn rechterhiel geraakt. Op het schilderij 'Thetis dompelt Achilles in de Styx heeft 'Thetis de linkerhiel vast. Is dit door Rubens met opzet gedaan?

ANTWOORD:
Goed opgemerkt. Waarschijnlijk is het een slordigheidje van Rubens. Onze conservator oude kunst kan geen reden bedenken waarom Rubens dit met opzet gedaan zou hebben.

Stel een vraag

Heb je zelf een vraag over een kunstwerk? Kijk op onze collectiepagina en zoek het kunstwerk waarover je meer wil weten. Stel je vraag via het tabblad ‘vraag maar raak’. op de pagina van dit kunstwerk. We geven je zo snel mogelijk antwoord.